İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4675 %-0.04
36,6128 %0.06
3.513.390 %2.089
3.055,25 0,06
Ara

2021 Yılına Damga Vuran Teknolojik Gelişmeler

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
2021 Yılına Damga Vuran Teknolojik Gelişmeler

Güle güle 2021 ve Hoş geldin 2022, Ne de çabuk geçti koskoca bir yıl…

Kimimizin sevindiği, başarılı olduğu veya ayaklarının yerden kesildiği bir yıl olurken. Kiminin üzüldüğü, çuvalladığı veya kara diye tabir ettiği bir yıl oldu. Kısacası herkes için 2021 yılı ayrı bir anlama sahip. Teknolojiye ilgi duyan bizler içinde öyle

Avucumuzun içinden hızlıca yitip giden 2021, teknoloji adına çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. Gelin kısaca bu yıl içerisinde yaşanmış önemli gelişmeleri hatırlayalım.

Büyük Veri Sızıntısı

2021 yılı veri sızıntısı haberleriyle çalkalandı. Hotmail, Gmail, Netflix ve LinkedIn'in de olduğu platformlarda yer alan 3,2 Milyar kullanıcının e-posta kimliği ve şifrelerinin çalındığı ortaya çıktı. Öyle ki https://cybernews.com/personal-data-leak-check/ adresinden kontrol sağladığımda bir de ne göreyim; mağdurlardan biri de maalesef benim. Şifresini unuttuğumu düşündüğüm Hotmail hesabım nasıl olduğunu anlamadığım şekilde ele geçirilmiş. Şükür ki sık kullandığım bir mail adresim değildi. Bu yıl içinde Facebook, Yemeksepeti en son Twitch’de veri sızıntısının olduğunu açıkladı. O yüzden siz siz olun veri güvenliğinize dikkat edin.

Whatsapp’ın Gizlilik Sözleşmesi

Facebook’un sahibi olduğu popüler yazışma programı Whatsapp’ın kullanıcılarına Ocak ayında gizlilik sözleşmesi göndermesi ve sözleşme şartları içinde verilerinizin Facebook ile paylaşılabileceği, şartları kabul etmeyenlerin ise Whatsapp’ı aşamalı olarak kullanamayacağını bildirmesi büyük tepki çekti. Birçok kullanıcının tepki olarak Telegram ve Signal gibi alternatif yazışma programlarına yönelmesi sonucu Whatsapp gizlilik sözleşmesi ısrarından vazgeçti.

Meta – Metaverse

Dünyanın en büyük sosyal internet ağı olan Facebook bu yıl içinde Metaverse (dijital evren)’e atıfta bulunacak şekilde ismini ‘’Meta’’ olarak değiştirdi. Zuckerberg’in bizzat internetin yerini alacağı Metaverse’ün sunumunu yapması ve bu projeye milyarlarca dolar yatırması bu konuda ne kadar ciddi olduğunu gösterdi. Öte evren için zamana ihtiyacımız olsa da insanlar şimdiden Metaverse’e büyük bir ilgi göstermeye başladılar. Sanırım 2022 yılında da önemli gündemlerden biri olmaya devam edecek. Okurlarımız hatırlar bir önce ki yazımızda Metaverse’den bahsettik ve yeni gelişmelerle birlikte daha çok bahsetmeye devam edeceğiz.

Uzay Turizmi – Uzaya ilk sivil uçuş

Temmuz ayında Richard Branson, kendi firması Virgin Galactic ile uzay uçuşu gerçekleştirerek uzaya çıkan ilk milyarder oldu. Yine temmuz ayında Jeff Bezos; sahibi olduğu Blue Origin firmasıyla ilk uzay uçuşunu gerçekleştirdi. Elon Musk’ın şirketi Space X ise Eylül ayında, içinde astronot olmayan uzay aracını 6 ay eğitim verdiği 4 sivil yolcusuyla birlikte uzaya gönderdi. Bu gelişme tarihe geçen ‘’ilk sivil uzay uçuşu’’ olarak kaydedildi. 2021 yılı uzay turizmi adına büyük ilerlemelerin olduğu bir yıldı. Maliyetlerin düşmesiyle birlikte daha büyük gelişmelerin olacağı tahmin ediliyor. 2022 yılında uzay turlarının artarak devam edeceğini göreceğiz.

Çip Krizi

Koronavirüs salgınından sonra uzaktan çalışma ve eğitim modeline geçen dünyamızda akıllı ürünlere olan talebin artması, ancak salgın nedeniyle üretiminde durma noktasına gelmesi sonucu 2020 yılının sonuna doğru ortaya çıkan ve 2021 yılında zirve noktasına gelen çip krizinin etkisini otomotiv, cep telefonu ve oyun sektöründe yoğun bir şekilde yaşadık. Krizin sadece otomotiv sektöründe neden olacağı hasarın 2021 yılı için 110 milyar dolar olacağı düşünülüyor. Sevindirici haber ise önümüzdeki 2022 yılının ortasına doğru çip krizinin son bulacağı öngörülüyor.

Uçan Arabalar

2021 yılında uçan arabalarla ilgili birçok sevindirici haber aldık. Özellikle Jetgillerden esinlenerek uçan araba üreten İsveç’li Jetson firması 92 Bin dolara mal olacak olan uçan arabasının tanıtımını yaptı. Hatta 2022 yılında ilk siparişini teslim edeceğini duyurdu. ‘’Herkesi pilot yapmayı hedefliyoruz’’ diyerek yola çıkan firmayı, Çinli elektrikli araç üreticisi Xpeng'in bir iştiraki olan HT Aero izledi ve uçan otomobilini 2024'te piyasaya sürmeyi planladığını açıkladı.

NFT & Blockchain

Sanatla teknolojiyi biraraya getiren Non-Fungible Token (NFT) Türkçesiyle değiştirilemeyen jetonlar yıl içinde popülaritesini artırarak gündem olmaya devam ediyor. Kripto dünyasının alt piyasası olarak hikayesine başlayan NFT’ler zamanla dijital sanat eseri haline geldi. Yıl içinde 532 Milyon dolara satılan CryptoPunk, şimdiye kadar kâğıt üzerinde en pahalı fiyata satılan NFT oldu. Blockchain (Blok Zinciri) teknolojisi ise 90’lı yılların başında ortaya çıkmış şuan birçok farklı sektörde saklama, yönetme ve depolama gibi işlemler için kullanılmaktadır. Blockchain teknolojisi daha çok kripto paralar ile gündeme geliyor ama etki gücü bunun çok ötesinde. İlerleyen zamanlarda bu konuyu detaylıca irdeleyeceğiz.

2021 Yılında birçok teknolojik gelişmeler yaşandı. Bizde en çok gündemde kalan ve kalmaya devam edecek olan önemli gelişmeleri kısaca özetledik. 2022 yılında da yeni teknolojik gelişmeleri paylaşmaya ve yorumlamaya devam edeceğiz. Bizi takibe devam edin!

Bu yılın siz değerli okurlarımız başta olmak üzere bizlere sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini temenni ediyorum. Nice yıllara…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *