İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4675 %-0.04
36,6128 %0.06
3.513.390 %2.089
3.055,25 0,06
Ara

‘’Made in China 2025’’ bir teknoloji savaşına yol açar mı?

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
‘’Made in China 2025’’ bir teknoloji savaşına yol açar mı?

Çin hükümeti Mayıs 2015 yılında 10 yıllık bir program açıklayarak robotik teknolojiler, denizcilik, elektrikli araçlar, ilaç ve tıbbi teknoloji, bilişim ve internet teknolojileri, demiryolu ulaşımı, havacılık ve uzay teknolojileri, yeşil enerji ve tarım alanlarında Dünya lideri olmayı hedeflediklerini ilan ettiler. Böylelikle ucuz işçilik ve ucuz imalatçılık politikasından sıyrılacak olan Çin, katma değerli işler üreten bir süper güç olacak.

ABD ise Çin’in MIC2025 projesiyle Amerikan liderliğine rakip olan teknolojik bir güç merkezi olmasından oldukça rahatsız.  Almanya’nın Endüstri 4.0 (4. Sanayi Devrimi) hedefinden ilham alan (taklit eden) Çinliler; diğer teknoloji ve üretim alanında söz sahibi ülkeleri yakalama değil onları geçme ve baskın bir konuma ulaşma hırslarını uyguladıkları politikalarla açık ediyorlar. Çin’in Uygur Türkleri’ne uyguladığı soykırım ve asimilasyon politikaları, kendi insanlarını fişlemesi ve puanlaması, özgür ve demokrat yönetime sahip olmaması sadece ABD’yi değil Dünya’yı korkutuyor.

Çin’in Afrika kıtasında neler yaptığı aşikâr. Afrika ülkelerini batılı ülkelerden daha fazla sömüren, anlaşmalardan daha fazlasını yasadışı yollarla çalan bir devletin teknolojik liderliğini düşünsenize, bu korkunç tablo herhalde Hitler’in 2. Dünya savaşında atom bombasına sahip olmasıyla eşdeğer. Einstein zamanında ABD başkanı Roosevelt’e yazdığı mektupta Nazilerin atom bombası yapmaya çalıştığını ve tedbir alınmazsa başarılı olacaklarını özellikle belirterek konuya dikkat çekmişti. Bizde bu makalemizle tarihe not düşelim teknolojide süper güç olacak bir Çin tehdidi göz ardı edilemez. Çünkü savaşlar ilerleyen yıllarda artık tankla ve tüfekle değil bir tuşla yapılacak!

Ticaret Savaşları

A.B.D’nin özellikle Trump’ın 2018 yılında Çin’in MIC2025 politikasına karşı geliştirdiği ‘’haksız ticaret uygulamaları’’ adı altında Çin’e özel tarifeler ve ticari kısıtlamalar koyması Çin’i yavaşlatsa da yine de engelleyebilmeleri mümkün olmadı. Son olarak Çin, Aralık 2021 yılında MIC2025’in bir üst versiyonunu açıkladı. Amaçları 5 Yıl içinde büyük şirketlerin %70’ini dijitalleştirerek akıllı üretimi aktive etmek. Eski A.B.D Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’in ‘’ABD dünyanın en büyük ekonomisine, en iyi silahlı kuvvetlerine ve en sağlam bilim ve teknoloji ekosistemine sahip, ancak Çin bizi geçmek için otoriter bir hükümetin kullanabileceği tüm araçları kullanıyor. Egemen olmak için özgür bir demokratik sistemde her yolu kullanmalıyız.’’ Sözünden de anlaşılacağı üzere Çin tehdidinin farkındalar ve engel olmak istiyorlar.

Çin’in en önemli global oyuncularından biri olan Huawei, Apple ve Samsung’dan sonra dünyanın en büyük elektronik donanım ve ağ sistemleri üreticilerinden biri ve 170’den fazla ülkede faaliyet göstererek 194 Bin çalışana sahip. Ayrıca Huawei’in 5G çalışmaları da var. Ancak A.B.D’nin birçok kısıtlama uygulaması, İngiltere’nin 5G çalışmalarında Huawei’yi casus yazılımlar kullandığı için men etmesi gibi birçok gelişme sonucu Huawei, 2021 yılında gelirlerinin %29 oranında düştüğünü 99.5 Milyar dolara gerilediğini açıkladı. Ticaret savaşının belki de en çok kaybedeni Huawei oldu. Nihayetinde A.B.D’de başlattığı ticaret savaşlarından zarar gördü. Bu yüzden 2020 yılında karşılıklı ateşkes ilan etmek zorunda kaldılar. Fakat Çin’i engellemek için yeni stratejileri ne olacak merak konusu

Ticaret savaşından sonra teknoloji savaşı çıkar mı?

Hali hazırda her alanda rekabet halinde olan A.B.D ve Çin ticaret savaşlarında ateşkes imzalayarak bir nevi gerilimi durdursa da Çin’in teknolojik hamleleri akıllara Sovyetler Birliği’nin 4 Ekim 1957 Tarihinde Sputnik uydusunu uzaya başarıyla göndermesiyle başlayan uzay krizini akıllara getirdi. Amerika, Sovyetlerin bu soğuk savaş hamlesinden çok endişelenmişti. Tabii yarışın sonunda A.B.D rakibini yenmiş ve 1991 yılında Sovyetler Birliği yıkılmıştı. Bu sefer A.B.D’nin yeni rakibi Çin ve savaşın adı soğuk savaş değil teknoloji savaşı, bu teknolojik savaş hakkında örnek verirsek Çin 2007 yılında bahaneyle kendi uydusunu balistik füzeyle vurdu. Hemen akabinde A.B.D ise 2008 yılında kendi uydusunu vurdu. Amaç aslında uydu vurmayı denemekti ve başarılı oldular. Rusya boş durur mu? 15 Kasım 2021 yılında kullanılmayan uydusunu vurarak imha etti. Teknoloji savaşında hedef kritik öneme haiz iletişim araçlarının, istihbarat uydularının ve teknolojik ekipmanların yok edilmesi veya etkisiz hale getirilecek şekilde hacklenmesidir

Biz teknoloji savaşının neresinde oluruz veya biz ne yapıyoruz?

Maalesef biz ülke olarak Dünya çapında teknolojik bir yarışın içinde değiliz. Yeterli altyapı ve birikimimiz mevcut değil. Bir istisna hariç SİHA’lar. Türkiye'miz silahlı insansız hava araçlarında (SİHA) ABD, İsrail ve Çin'e karşı ciddi bir rakip! Bu konuyla ilgili ilerleyen zamanlarda yazacağız. Görüşmek dileğiyle…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *