Teknoloji Orucu Zamanı
Manevi atmosferin yoğun yaşandığı Ramazan ayını oruçlarımızla ifa etmeye gayret ediyoruz. Türk ve İslam dünyasının genelinde yoksul insanlara zekât ve fitrelerin takdim edildiği, fakir sofralara katkı sunmak için kumanya paketlerinin ulaştırıldığı rahmet ayını, en çok evsiz insanlarımız seviyor çünkü kurulan iftar çadırlarına misafir oluyor ve sıcak yemek yiyebilme şansını elde ediyorlar. Ramazan ayı bu anlamıyla tam bir yardımlaşma ve iyilik zamanı…
Oruç tutamayan insanlarımız bile tutanlara karşı ayrı bir saygı gösteriyor. Yanında bir şey yemek ve içmekten kendini sakınıyor. İnsanlarımızın ortak sofralarda buluştuğu ve hoşgörünün zirve yaptığı bu rahmet ayını sevmemek mümkün mü?
Ramazan orucunun sağlık ve zihin olarak birçok fayda sağladığı bilimsel olarak ispat edilmişken konumuzun başlığına yönelik bizde teknoloji orucundan bahsedelim.
Teknoloji Orucu nedir?
Yaşamınızın geneline uygulayabileceğimiz belli sürelerle TV, Bilgisayar, Cep telefonu ve Tablet gibi teknolojik cihazlarınızdan ayrı kalmak, internet ve sosyal medyadan uzaklaşmak olarak tanımlayabiliriz.
Günümüzün çoğunu ekran başında geçiriyoruz. Hatta beyaz yakalıysanız daha fazla bir zamanı cihazlarınızla geçirmek zorundasınız. Cep telefonumuza onlarca uygulamadan onlarca bildirim geldiğinde sürekli elimize alıp takip etme alışkanlığı ve merakı içerisindeyiz. İlerleyen aşamada bu alışkanlıklarımız çeşitli fiziksel ve zihinsel rahatsızlıklara kapı aralıyor. Kişisel ve ailevi sorunlar yaşamanıza neden oluyor. Bunun önüne geçebilmek için bir teknoloji orucu tutabilir ve birçok faydasını görebilirsiniz. Misal göz ve işitsel sağlığınızı oruç tutarak koruyabilirsiniz. Teknoloji orucu tuttuğunuz zaman Aile üyelerinizle ve arkadaşlarınızla daha fazla bir araya gelebilirsiniz. Uyguladığınız oruçla dijital bağımlılıklarınızı azaltabilirsiniz.
Teknoloji orucunu nasıl tutabiliriz.
Günlük olarak kendinize bir dijital limit belirleyebilirsiniz. En azından yatış saatinizden belirli bir süre önce TV ve bilgisayarınızın fişini çekebilir, telefonunuzu kullanmayı bırakabilir ve hatta yattığınız odaya dahi koymayabilirsiniz. Uyanmak için ise klasik çalar saati tercih edebilirsiniz.
Ekran başında zaman öldürmek yerine gezilere çıkabilir, doğayla baş başa kalabilir ve daha fazla dışarıda sosyal olursanız biraz olsun teknolojiden kendinizi uzaklaştırabilirsiniz.
Cep telefonunuzu en azından spor yaparken veya yürüyüşe çıktığınızda uçak moduna alabilirsiniz. Gün boyu gelen bildirimleri sessize alabilirsiniz. Telefonla uzun sohbetlerin yerini yüz yüze görüşmelere bırakabilirsiniz
Bağımlılık oluşturan video oyunları ve sosyal medya (instagram, facebook, tiktok vb.) yerine enerjinizi ve zamanınızı farklı hobiler edinerek harcayabilir, çok fazla twit okumak yerine kitap okumayı tercih edebilirsiniz. Böylece bir nevi teknoloji orucu tutmuş olacaksınız.
Teknoloji orucunu ailenizle birlikte uygulayabilir, kendiniz ve sevdikleriniz için daha başarılı bir sonuç elde edebilirsiniz. Böylelikle çocuklarınızın dijital hayata olan bağımlılığını kontrol altına almış olacaksınız.
Metaverse’ün hayatımıza girmesiyle daha yoğun bir dijital hayata maruz kalacağız. Belki bugün çok popüler olmayan teknoloji orucunun ilerleyen yıllarda ise hayatımızın bir parçası olacağını öngörmek pek mümkün. Bir yerden de başlamak lazım o yüzden bu ramazan orucuyla birlikte teknoloji orucuna da niyet edebilirsiniz. Cami mahyalarında yazılan meşhur bir sözle yazımızı sonlandıralım;
‘’Oruç Tut, Sıhhat Bul’’