İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4702 %-0.05
36,5529 %-0.12
3.529.021 %2.978
3.072,37 0,62
Ara

Siyaset ve hiddet yönetimi üzerine

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Siyaset ve hiddet yönetimi üzerine

Bu haftaki yazımda ABD siyasi tarihinde örnek olay olarak gösterilen bir siyasi  gelişmeyi yeniden hatırlatmak ve benzeri durumların bizim  ülkede de meydana gelebileceğine dikkat çekmek istiyorum,

Amerikan Cumhuriyetçi partinin Cumhurbaşkanı eski adayı senatör John McCain’in kontrol edemediği hiddetinin ve kızgınlığının seçimleri kaybetmesinde önemli bir rol oynadığı ileri sürülmüştü.. Özellikle liberal internet sitelerinde ve Youtube’da yayımlanan McCain’in hiddetini ve kızgınlık belirtilerini, kontrol edemediği ani davranışlarını gösteren videoların seçmenler üzerinde olumsuz etki yaptığı ve ona olan güvenin düşmesine neden olduğu iddialar arasındaydı.. İletişim uzmanları, denetlenemeyen hırsın ve  hiddetin siyasi adayların aleyhine kullanılabileceğini belirterek seçimler sırasında Demokrat iletişim uzmanlarının başarılı çalışmalarından örnekler vermişlerdi.

Bazı iletişim uzmanları ile diğer bilim dallarından araştırmacılar, özellikle ruhbilim ve toplum bilim uzmanları savaş gazisi, madalyalı bu eski pilotun sinirlerine hakim olamaması yüzünden çok seçmeni kendinden uzaklaştırdığı konusunda görüş birliğindedirler... “Kızgınlığın ve hiddetin siyasi bir araç olarak kullanılmasının faydalı olup olmadığı konusunda” yapılan yorumlarda, “siyasilerin kontrol edilemez asabiyetinin ülkelerin milli menfaatlerine zarar verebileceği” şeklinde  yorumlar yapılmıştı.. Bazı siyasilerin hiddet kontrolü eğitiminden geçmesinin önemi üzerinde duran uzmanlar, hiddetini kontrol edemeyen siyasilerin gerek iç politika rakipleri tarafından, gerekse de ülkenin düşmanları tarafından kolayca tahrik edilebileceklerini ve sonuçta hem kendilerine, hem partilerine hem de ülkelerine zarar verebilecek şiddetler sergileyip, aniden ortaya çıkan ve kontrol edilmez hale gelen bir kızgınlıkla davranabileceklerini, sonuçlarını ve etkilerini hesaplamadan karar alabilecekleri konusunda fikir birliği içindeler.

John Mc Cain olayı

Cumhuriyetçi senatörün ani kızgınlığının değişik nedenleri olduğu üzerindeki iddialar arasında; “kendisini herkesten üstün görmesi, insanları sevmemesi, sözleri ile yaşamının farklı olması, her şeyi herkesten iyi bildiğini sanması ve bazılarına göre de kendi yeteneksizliğini ve bilgisizliğini saldırarak örtmeye çalışması” gibi nedenler olduğu ileri sürülüyor. Ön seçimler sırasındaki rakipleri ile yapılan televizyon tartışmalarında sergilediği tavrın ve ses düzeyi ile mimiklerinin televizyon izleyicilerinden göreceli olarak daha az puan aldığını hatırlatan bazı medya mensupları,  özellikle askerlerin cumhurbaşkanı olması durumunda McCain’in kontrol edilmez kızgınlığının ve hırsının ülkenin ulusal çıkarlarına zarar verebilecek bir boyuta ulaşabileceği konusunda endişelerini dile getirmişlerdi..

Obama’nın kurduğu tuzaklar

MCain’in hiddet kontrolü konusundaki aczini çok iyi kullanan Demokratların ve özellikle Demokrat Başkan adayı Obama’nın ince bir politika izleyerek McCain’i kızdırmaya ve onun “kafasının tasını attırmaya” çalıştığı ve zaman zaman onu tuzağa düşürdüklerini belirten bazı yayınlarda, zaman içinde MCain’in “güvenilmez, değişken, tutarsız, asabi, sinirli, kızgın, olumsuz ve kişisel zafiyeti taşıyan aday” gibi nitelemelerin kamu oyunun zihninde yer etmeye başladığı, hatta kendi partisi içinde dahi bazı muhalifler yaratmaya neden olabildiği, zamanında Cumhuriyetçi olan bazı taraftarların giderek Demokrat parti kampına yöneldikleri ve Obama’ya oy verdikleri ileri sürülüyor.

Gençler “kızgın lider” istemiyor

Son seçimlerde gençler arasında büyük sempati toplayan Obama’nın iletişim ekibinin başarılı taktiklerinden birisinin de özellikle Demokrat Obama’yı “güvenilir, dengeli, uzlaşmacı ve bilgili” aday, McCain’i ise; “sınırlı, hırsına hakim olamayan, bir sözü diğerine uymayan, daima kendini haklı gören, halkı azarlayan bir aday” olduğu yolundaki seçim propagandalarının başarılı olduğunu belirtmişlerdi.

Ve sonuç

ABD seçimlerinin diğer ülkeler için ne gibi dersler içerdiği konusunda değişik görüşler ortaya atılabilir. Uzmanlar, ulusların kendi kültürlerinin, seçmenlerin eğitim düzeyinin olduğu kadar, toplumların rüşvet, irtikap, iltimas gibi konulardaki hassasiyetinin ve ülkelerin ekonomik düzeyinin, ülkedeki sosyal ve siyasal yapıların ve geleneklerin de rol oynayacağını belirtiyorlar. AKP genel başkanının kızgın, bölücü, suçlayıcı konuşmaları, ikide bir fikir değiştirmesinin de bizzat kendine ve partisine de zarar vermeye başladığı, ülkedeki ekonomik çöküşün tek nedeni ve ideolojik saplantıları ile kendini iktisatçı sayarak hiç denenmemiş, bilim adamlarının karsı çıktığı uygulamalarda ısrar etmesi normal koşullarda seçim kazanamayacağının da bir belirtisidir.

Bazı siyasilerin kızgınlıkları kadar yön değiştirmeleri de uzun vadede ülkelerine zarar verebilir. Daha önce ideolojik körlükle ve kızgınlıkla suçladıkları, yarattıkları dış düşmanlara karşı yıllar sonra adeta teslim olmaları da kendi cehaletlerinin ve kızgınlıklarının zararını önleme çabaları bana rahmetli yazar Sermet Çağan abimizin Ankara Sanat Tiyatrosunda oynanan "Ayak Bacak Fabrikası" piyesindeki şu sözlerinı hatırlattı;
"Aç adam inanışlarını yer".
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *