Elon Musk Amerikan başkanı mı olacak?
Ünlü Forbes dergisinin 2022 Mart ayında açıkladığı verilere göre 219 Milyar dolar servetiyle Dünyanın en zengin insanı, Tesla ve Space X’in CEO’su Elon Musk, Twitter’ı 44 Milyar dolara satın alarak Dünya medyasının gündemine oturdu. Bazıları ise bu işte bir bit yeniği var diyor. Elektrikli otomobil üreten ve uzaya roket gönderen bir yatırımcı neden Twitter’ı satın almak ister. Satın almayla ilgili ise birçok iddia ortaya atıldı.
Öyle ki iddialardan biri de Elon Musk’ın 2024 yılında ki Amerikan seçimlerinde aday olabileceği. Daha önce Obama’ya (Demokrat Parti) oy verdiğini açıklayarak siyasi görüşü hakkında fikir sahibi olduğumuz Elon’ın, 2024 yılında ki seçimlerde Demokrat Parti’den aday olma iddiası çok şaşırtıcı durmuyor. Nihayetinde emlakçı şovmen Donald Trump gibi bir deli Amerikan Başkanı olabildiyse Elon Musk neden olmasın… Sosyal medyanın gücünü arkasına alacak bir adayın seçimde şanslı olabileceği su götürmez bir gerçek. Ancak bir sorun var! Elon Musk başkanlığa aday olmak isterse ne olur? Hukuki anlamda aday olamaz çünkü A.B.D. Anayasası’nın Vatandaşlık maddesi’ne göre yalnız Amerika’da doğan vatandaşlar Amerikan Başkanı olabilir. Kanadalı bir anne ve Güney Afrikalı bir beyaz babanın çocuğu olarak Güney Afrika’da dünyaya gelen Elon Musk ‘’Vatandaşlık Maddesi’’ yüzünden şansını yitiriyor. Hatta geçen A.B.D başkanlık seçimlerinde Demokrat başkan yardımcısı adayı olarak yarışa katılan, babası Jamaikalı ve annesi Hintli Kamala Harris’in, Cumhuriyetçiler tarafından hakkında Amerika’da doğmadığı yalanı ortaya atılmış meşruiyeti sorgulanmıştı.
Gerçi aday olamaz diyerek kestirip de atmayalım uzun yıllar önce Amerika’nın başına siyahi biri başkan olacak dense kimse inanmazdı ama 4 Kasım 2008 yılında Barack Obama A.B.D’nin 44. Devlet başkanı olarak tarihe geçti. Elon Musk’ın da aynı şekilde tarihe geçmeyeceğini nereden bilebiliriz?
Peki, Elon Musk Twitter’ı neden satın aldı?
Herkesin merak ettiği benzer soruyu 2013 yılında The Washington Post gazetesini satın alan Amazon’un kurucusu ünlü milyarder Jeff Bezos içinde sormuşlardı. Kısacası cevaplayalım; medya’nın ciddi kâr amacı sağlayan bir sektörden ziyade stratejik bir güç sağlayan bir sektör olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu tür Milyarderlerin de kitlelere erişim ve etki sağlamak için stratejik olarak bir satın alma yaptıklarına da birçok defa şahit olduk. Bana göre Twitter’ın satın alınmasının altında yatan gerçek hikayesi de sadece bu… Yoksa süslü cümlelerle arkasına sığınılan iyilik yapma, ifade özgürlüğü ve kamu yararı ilkeleri bir yerde çokta gerçekçi durmuyor.
Günlük aktif kullanıcı sayısı 229 Milyona çıkan bir sosyal iletişim platformunu satın alan Elon Musk’ın da elbet var bi hayali… Şimdiden Twitter’a birçok yenilik ve düzenleme getireceğini açıklayan 50 yaşındaki nam-ı diğer Technoking’in gizli ajandası nedir bilinmez ama biz kullanıcıları başta olmak üzere sosyal medyaya yeni bir heyecan getireceği muhakkak. Twitter’ın 7 Bin çalışanı gibi bizde Elon’ı merakla bekliyoruz. Bot hesapların kaldırılacağı, Gerçek kimlikli hesapların olacağı, Twitlere düzenleme imkânın verileceği ve hangi gönderilerin hangi kullanıcılara gösterildiğini belirleyen algoritma kaynaklarının açıklanacağı şimdiden dile getiriliyor.
Elon Musk’ın Twitter’ın yönetim kurulu başkanı Bret Taylor’a satın almayla ilgili verdiği teklif mektubunda ki dikkat çeken ‘’Twitter has extraordinary potential. I will unlock it. ‘’ (Twitter olağanüstü bir potansiyele sahip. Ben onun kilidini açacağım.) ifadesi aklıma Twitter ‘’maymuncuk işlevi’’ görür mü? Sorusunu getirdi. Elon Musk, Twitter’ın kilidini mi açacak yoksa Twitter sayesinde kilitleri mi açacak merak konusu, belki de Başkanlık yolunun kilidini açar ne dersiniz? Bunu anca ilerleyen aşamalarda yaşayıp göreceğiz.
Statista’nın 2022 verilerine göre Türkiye’de Twitter’ın 16.1 Milyon kullanıcısı var. Günün sonunda birçok kişi ülkemizde kendini Twitter’da ifade edebiliyor. Milletimiz haber edinme konusunda geleneksel medya araçlarından ziyade sosyal medyayı kullanıyor. Hatta Twitter sayesinde yargı tarafından verilen adaletsiz kararlar bile TT (Trend Topic) olmasıyla bozulabiliyor. Haliyle Twitter’ın yeni sahibi ve yeni sahibinin politikaları bizleri yakından ilgilendirecek.
Sözün sonuna gelirsek bir Twitter kullanıcısı olarak hayırlı olmasını diliyorum…