İstifa müessesesi
Evet bu sefer İngiltere kesinlikle sallanıyor, 30' a yakın hükümet yetkilisi istifa ettiler bunlardan birisi Maliye, diğeri sağlık bakanı. İstifa eden bakanların dilekçeleri de oldukça dikkat çekici, ikisinin de affını istirham etmek yerine istifa etmiş olmaları da doğal olarak İngiltere kamuoyunca son derece ayıplandı.
Maliye Bakanı Rishi Sunak, aşağıdaki metinle,
"İngiltere halkı hakkı olan şekilde hükümetin düzgün, ciddi ve yetkin bir şekilde yönetilmesini bekliyor"
"Ben bu standartlar için mücadele edilmesi gerekildiğine inanıyorum ve bu yüzden istifa ediyorum"
"Hükümetten ayrıldığım için üzgünüm ama böyle devam edemeyeceğimiz sonucuna vardığım için bu kararı aldım."
Sağlık Bakanı Said Kavis ise bu sözlerle;
"Biz (Muhafazakar Parti) her zaman popüler olmadık, ama ulusal çıkarları korumak konusunda hep yetkin olduk. Ne yazık ki son olaylar karşısında, halk nezdinde ikisi de değiliz."
"Üzülerek söylüyorum ve artık biliyorum ki sizin yönetiminiz altında değişen bir şey olmayacak bu nedenle benim güvenimi de kaybettiniz"
İstifa ettiler.
Başbakan Boris Johnson ise kendisine yapılan istifa çağrılarına "Devam edeceğim" şeklinde karşılık vererek İngiltere Halkına karşı almış olduğu sorumluluğa uygun şekilde davranmayı seçti.
İstifalar sonrası yapılan oturumda konuşan İşçi Partisi lideri Keir Starmer "Muhafazakar Parti'nin "savunulmazı savunmaya çalışan lekelenmiş bir parti" olduğunu söyledi.
Aynı oturumda söz alan istifa eden Sağlık Bakanı ise," sadakatle dürüstlük arasında kaldığı için" bu kararı aldığını kaydetti.
Daha sonra furya devam etti: Aile Bakanı, Ulaştırma Bakan yardımcısı, ve okullardan sorumlu Devlet Bakanları da istifa etti. Son olarak da Ekonomi Bakanı istifasını verdi. Başbakan, Jonson'un bu istifaları kabul etmesinin bile beklenmemiş olması ise şaşkınlıkla karşılandı
Başbakan Jonson 6 Haziran'da Muhafazakar Parti grubunda yapılan güven oylamasını 148'e karşı 211 oy ile kazanmış ve kendi partisi içinden yüzde 40 fire vermişti.
Bütün bu yaşananlar demokrasinin beşiği olarak kabul edilen İngiltere'de doğru dürüst bir parti disiplini bile olmadığı şeklinde yorumlandı elbette.
İngiltere'de bunlar yaşanırken Türkiye'de Konya Şehir Hastanesi'nde dehşet saatleri yaşanıyordu. Yunak İlçesi Devlet Hastanesi'nde güvenlik görevlisi olarak çalışan bir hasta yakını Konya Şehir Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Doktor Ekrem Karakaya'yı vurup sonra da intihar etti.
Ekrem Karakaya'nın meslektaşları olaydan sonra yönetim istifa diyerek eylem yaptılar.
Ardında Konya Valisi Özkan, başka bir hastanede çalışan güvenlik görevlisi tarafından Dr. Ekrem Karakaya’ya gerçekleştirilen silahlı saldırıyı nefretle kınadığını belirtti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, olayla ilgili yaptığı ve öldürülen doktorun adının geçmediği paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Konya Yunak İlçe Devlet Hastanesinden bir güvenlik görevlisi, Konya Şehir Hastanemizde bir hekim arkadaşımıza silahıyla ateş ederek onu hayattan kopardı. Olayda kendisi de öldü. Adli makamlar dehşet saçan canilik konusunda araştırmalarını sürdürüyor. Milletimizin başı sağ olsun"