İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara

Twitter Circle sonunda aktive edildi

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Twitter Circle sonunda aktive edildi

Twitter Mayıs 2022’den itibaren test aşamasında tuttuğu Circle (Twitter Çevresi) özelliğini resmi hesabından paylaştığı bir tweetle aktive ettiğini kullanıcılarına ilan etti.

Böylelikle Twitter’da 30 Ağustos tarihi itibariyle en fazla 150 kişi seçebildiğiniz bir çevre listesi oluşturabileceksiniz. Bu listeyle birlikte herhangi bir tweet paylaşmak istediğinizde hedef kitle seçerken ‘’Herkese Açık’’ yerine ‘’Twitter Çevresi’ni’’ seçerek paylaşımınızı sadece daha önce belirlediğiniz 150 kişi görebilecek. Bu yenilik Instagram’da kullandığımız ‘’Yakın Arkadaşlar’’ özelliğini andırıyor. Nasıl ki Instagram’da ki özel yazı, resim ve video paylaşımlarımızı sadece belirlediğimiz kişiler görüyorsa Twitter Circle ile de aynısını gerçekleştirebiliyorsunuz ancak tek farkı 150 kişiyle sınırlandırılmış olması. Twitter daha sonradan bu sayının limitini artırır mı bilinmez ancak daha önce 140 karakterle tweet atmayı sınırlandırıyorken bu sayıyı 2017 yılında iki katına, 280’e yükseltmişti. Hatta Twitter’ın 280 limitini de kaldıracağı sayı sınırı olmayacak bir makale özelliği üzerinde çalıştığı da biliniyor.

Neden 150 Kişi ile sınırlandırıldı

Ünlü İngiliz antropolog Robin Dunbar’ın ilkel kabilelerden başlayarak incelediği ve ortaya çıkardığı teze göre bir insanın sosyal olarak yönetebildiği arkadaş sayısı 150 kişi ile sınırlı. Twitter’da circle için Dunbar sayısından esinlenerek bu rakamı belirlediği düşünülüyor. Dunbar ayrıca bir insanın aynı anda sadece 5 kişiyle yakın arkadaşlık kurabildiğini de açıklıyor. Teknolojinin daha çok gelişmesiyle 150 sayısının 20-30 yıl içinde 500’e yükseleceği düşünülüyor.

Peki Circle yeniliği gerekli ilgiyi yakalar mı?

Twitter bu özelliği pilot olarak denediğinde kullanıcıların circle’ı sevdiğini hatta daha fazla tweet attıklarını ölçümleyebildi. En nihayetinde herhangi bir özel birşey paylaştığınızda bunu sadece belirlediğiniz kişilerin görebilmesi sizi rahatlatıyor. Bu özellik sayesinde endişe içinde olmadan paylaşım yapabiliyorsunuz. Tabi bu topluluk kurallarına uymayacağınız anlamına gelmesin. Yani nasıl olsa benim belirlediklerim paylaşımlarımı görüyor diye sakın ola hududu aşmayın! Yoksa hesabınızı kaybedebilirsiniz…

Twitter çevresi özelliğinin en çokta düşünce özgürlüğünün düşük seviyede olduğu ülkelerde rağbet göreceği tahmin ediliyor. Günün sonunda bir tweet yazdı diye karakollardan adliye koridorlarına oradan cezaevlerine giden bir süreci deneyimleyen çok sayıda mağdur insan var! Bazı ülkelerde tweeti geçtik retweet veya beğeni yapmak bile suç kapsamında değerlendiriliyor. Böylelikle açılan ikincil hesaplara circle sayesinde gerek kalmayacağı, kullanıcıların kendilerini ifade ederken daha rahat hissedeceği düşünülüyor.

16 Milyon civarında Twitter kullanıcısının olduğu ülkemizde Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ’ın ‘’Tweet atmaktan değil ama içeriğinden dolayı soruşturma açılıyor.’’ Açıklamasının mantığından yola çıkarak circle özelliğini kullanmakta fayda var.

Gerçi seçeceğiniz 150 kişinin gerçekten güvendiğiniz isimler olmasına da dikkat etmek lazım. Gün geliyor dostunuz düşman veya dost görünen şeytanda çıkabiliyor. Sonra ifşalanmamak için yine de yazacaklarınızı veya yeşil rozet vereceğiniz isimleri iki kere düşünün. Yeşil rozet verdiğiniz isimler gönderilerinize sadece beğeni ve yorum yapabiliyor olsa da ekran kaydedici özelliğiyle yazdıklarınızı hoş olmayan bir zamanda ortaya dökebilir. Yıllar önce yazdığınız bir tweet karşınıza bir suç duyurusu olarak geri dönebilir. Emsalleri var maalesef…

Son olarak yakın arkadaşlarınız yeşil rozetli tweetlerinizi gördüklerinde kendilerini özel hissedecekleri de bir gerçek. Sadece bu özelliği kullanarak arkadaşlarınızı taltif edebilirsiniz…

Dostlarıma söyleyeyim. Bu özelliği kullanmayı düşünmüyorum! Benim tarafımdan hiç yeşil rozetli tweet görmediğiniz de aklınıza herhangi bir soru işareti gelmesin 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *