İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4690 %-0.06
36,5214 %-0.22
3.518.876 %3.201
3.069,86 0,54
Ara

İsrail’le bahar rüzgarları

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
İsrail’le bahar rüzgarları

Uzunca bir süredir İsrail’le “kapalı” duran ilişkiler sayfası, Telaviv’e atanan Büyükelçi Şakir Torunlar’ın göreve resmen başlamasıyla  “yeniden” açıldı. Büyükelçi Torunlar,  güven mektubunu sunduğu törende İsmail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog tarafından hem “sıcak” karşılandı, hem de Cumhurbaşkanının ortak basın açıklamasına değer bulduğu az sayıdaki büyükelçiden biri oldu. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Herzog’un eşi de törende hazır bulundu, sefire Leyla Torunlar’a çok yakın ilgi gösterdi. Diplomatik çevreler bu tabloyu, “İsrail’le 2018 yılından bu yana donuk duran ilişkilerde yeni ve bembeyaz bir sayfa açılıyor” diye değerlendirdi.

İsrail ile son dönemde yaşanan gelişmeleri, Telaviv’de ikibinli yıllarda Büyükelçilik görevinde bulunan Namık Tan ile konuştuk. “İhtiyatlı bir iyimserlik” içinde olduğunu gözlemlediğimiz Tan, sorularımızı şöyle yanıtladı:

SORU: Büyükelçi Şakir Torunlar İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’a güven mektubunu sundu, çok da iyi karşılandığı hatta eşinin de törende hazır bulunduğu törende sefiremiz Leyla Torunlar’a first lady Herzog’un çok sıcak ilgi gösterdiği ifade ediliyor. Adeta ilişkilerde bahar havası mı yaşanıyor yeniden? Ne dersiniz? 

TAN: Çok olumlu bir başlangıç diye görüyorum bu gelişmeyi. İlişkilerin bu noktaya gelmesinde Cumhurbaşkanı Herzog’un önemli kişisel rolü var. İlişkileri yeniden başlatmak konusunda inisiyatif alan bizzat Herzog oldu. Tabii ki Herzog büyük çaba gösterdi ama her şeye rağmen İsrail’in genel siyasetini oluşturan aktörler onay vermese bu noktaya gelemezdik. Sonuçta

Herzog ilk adımı attı, iki tarafı motive etti ve başardı.

Sağa kaymış hükümet—

SORU: Aynı zamanda İsrail’de bir Netanyahu süreci de başlamış oldu, sizce nasıl yaşanacak önümüzdeki dönem?

TAN: Evet, ilişkilerin tesisinde  olumlu adımlar atıldı tabii ki ama aynı zamanda bir Netanyahu sürecine de girdik. Bu kritik bir önem taşıyor çünkü çok sağa kaymış bir hükümet kurulmuş oldu, gerçekten de kabinede epey radikal isimler var. Dolayısıyla böyle bir iktidarın Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlaması konusunda olumlu yaklaşım sergilemesi özel bir önem taşıyor.

SORU: Nasıl görüyorsunuz önümüzdeki dönemi?

TAN: İsrail ile siyasi ilişkilerimiz daima iniş çıkışlı olmuştu, ben bunun son iniş olarak artık geride bırakılmasını ümit ediyorum. Yalnız, bu demek değil ki ilişkiler bir anda  eski kıvama gelecek. Tabii ki eski günlere dönüş belli bir zaman isteyecektir,  güven unsurunun yerine oturması zaman alacaktır. Yalnız görüyoruz ki iki tarafta da iyiye gitmek için irade var o irade ile siyasi zemindeki söylemler daha yumuşak ve işbirliğine dönük tutulursa yavaş yavaş güven yerleşir ve ilişkiler iyi istikamette gider.

—Gemiyi yürütelim—

SORU: Büyükelçi Torunlar’ın önceki İsrail deneyimi de sizce etkili oldu değil mi bu iyimserliğin tesisinde?

TAN: Türk ve İsrail tarafında kariyer diplomatlarının varlığını ben özellikle çok  önemsiyorum, bizim büyükelçimiz orada tecrübesi olan bir arkadaşımız, aynı şekilde buradaki İsrail Büyükelçisi de daha önce İsrail Dış İşlerinde Türkiye Masası şefi idi, yani tecrübesi olan bir diplomattır.  Sonuçta İyi bir yemek için elde her türlü malzeme var. Bu noktadan sonra artık mutfakta siyasetçilere sorumluluk düşmekte, aslında artık ciddi bir  sorun çıkacağını zannetmiyorum, sadece şu sırada dünyada ciddi bir popülist siyaset dalgası var,  biz de umalım ki bu dalganın esiri olmayız ve İsrail ile adeta yeniden yüzdürülen bu gemiye, ilişkilere bir zarar vermeyiz.

SORU: Cumhurbaşkanı Erdoğan sadece İsrail değil, diğer bölge ülkeleri ile de ilişkileri düzeltme çabasına ağırlık verdi, bu çerçevede önümüzdeki dönem nasıl yaşanacak sizce?

—Savrulma içindeydik—

TAN: Türkiye ne yazık ki çok uzun bir zamandır bölge ülkeleriyle ilişkilerinde bir savrulma içindeydi. O savrulmanın dış politikasında yapılan yanlışlardan kaynaklı olduğu nihayet farkedildi. Bu savrulma sadece İsrail  ile değil bütün bölge ülkeleri ve müttefiklerle  yaşanıyordu, hala da düzen tam anlamıyla yerine oturtulamadı  ama en azından düzeltmek için çabaların  başlatılması,  yanlışlardan dönülmesi, -zararın nereden dönülse kardır- sözünü doğruluyor… Aslında  Türkiye bölgede büyük ağırlığı dolan önemli bir ülke, dolayısıyla İsrail’le ve diğer ülkelerle ilişkilerini normalleştirilmesi bölgede istikrarın güçlü biçimde yeniden tesisini sağlayacaktır. 

—Zamana ihtiyaç var—

SORU: Epey sorun yaşandı ama krizler artık son buldu denilebilir mi?

TAN: Evet, Doğu Akdeniz’de ciddi bir kriz yaşandı, Suudilerle, Birleşik Arap Emirliği ve Mısır’la  ilişkiler gerildiği için büyük bir kriz yaşadık, Yunanistan da bu gerginliğe dahil oldu ve adeta  bize karşı cephe kuruldu. Şimdi bu cephenin varlığı bir anda boşa çıktı, artık o çekişme ve gerginlik Doğu Akdeniz’de yok. Tabii ki sorunlar bitmedi ama en azından o gerginlik yok oldu.. Türkiye’nin bölgede ilişkilerini tekrar gözden geçirip, düzeltmek için inisiyatif almasının olumlu sonuçları hemen görüldü. Yalnız devletler arası ilişkiler kişisel ilişkiler gibi değildir,  güven unsurunun tesis edilmesi zaman alır, bekleyip göreceğiz . Bırakalım her iki tarafa da ciddi kazanımlar getirecek ilişkiler bir yerine otursun. Tabii ki bunun için  epeyce zamana ihtiyaç var…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *