S-400 ve daha fazlası (Venezuela'da ne olmayabilir?)
28 Mayıs 1987'de Mathias Rust adında 19 yaşındaki bir Batı Alman genç (aktivist) Cessna tipi küçük uçağıyla Moskova'da Kremlin Meydanı'na (Kızıl Meydan) indi. Etraftakilerin şaşkın bakışları arasında, aldırmaz bir tavırla "Gorbaçov'un elini sıkmaya geldim, kendisi nerde" diye sordu. Hemen tutuklandı, hapse atıldı. Öngörülen cezadan daha kısa süre yattı ve çıktı.
Mathias Rust'ın bu eylemi, "Demirperde'nin delinmesi" idi. Büyük, azametli ve güçlü Sovyet hava sahası basit bir uçakla delinmiş ve Demirperde yırtılmıştı. Nitekim, bu olaydan birkaç yıl sonra da Sovyetler yıkıldı. O gün tartışılan soru şuydu: Nasıl olur?
Evet nasıl olur? Mathias Rust, küçük uçağıyla Hamburg'dan havalanmış, Helsinki'de yakıt ikmali yapmış ve 100 metrenin altında bir irtifada uçarak, tüm Sovyet radarlarında görünmez hale gelmiş ve Kremlin'e inmişti.
O gün Sovyetler Birliği Komünist Partisi içinden tasfiyeler oldu. Ordu komutanı görevden uzaklaştırıldı. Ama Sovyetler bir şeye karar verdi: Varşova Paktı'nın hava savunma sistemleri Batı'nın (NATO) taciz ve saldırılarına karşı korunaklı hale getirilmeliydi.
S-300'lerin ilk nüvesi o tarihte atıldı. S-400'ler Putin'in ilk başkanlık döneminde deneysel olarak kullanılmaya başlandı. S-500'ler ise yolda.
Birbirini takip eden bu seri hava savunma sistemlerinden bahis konusu olan S-400'ler ile ilgili birkaç teknik bilgi verdikten sonra, Venezuela'da neler olmayabileceğini anlatabiliriz.
S-400 hava savunma sistemi orta-yüksek irtifa hava saldırıları için kullanılmak üzere üretildi. Menzili 400 Km. 35 bin metre yükseğe kadar çıkarak hedefleri vurabiliyor. 20G (yerçekimi kuvveti) ivme ile hareket edebiliyor. Lunaparklardaki raylı sistemlerle hareket eden oyuncakların 4G baskı uyguladıklarını, F1 pilotlarının yarışın en sert anında 6G kuvvetinde baskıya maruz kaldıklarını, 7.9G seviyesinde pilotlarda şuur kaybı, 9G noktasında ise şok ölüm yaşandığını düşünürsek, S-400'lerin ne kadar güçlü bir ivmelenme kabiliyetine sahip olduğunu kolayca anlarız.
Yine S-400, ses hızının çok çok üzerinde 12 Mach hıza kadar çıkabiliyor. Maksimum hızda seyrederken saniyede 4.8 Km. mesafe kat edebiliyor. S-400'ün bu hızı sayesinde yerden veya uçaktan fırlatılan herhangi bir füzenin isabet etme ihtimali, tabancadan çıkan bir merminin bir yaydan fırlatılan ok tarafından vurulması kadar mucizevidir.
Son Suriye savaşı, S-400'lerin kesin zaferi ile sonuçlanmış durumdadır. Savaş sürerken, Çin ve Hindistan'dan sipariş alan Putin, "S-400'ler sıcak börek gibi kapış kapış gidiyor" diyerek, pazardaki yeni ürünü için müşteri kızıştırmayı ihmal etmemiştir.
S-400'lerin çok alçak irtifada gelen füze ve uçaklara karşı etkinlikleri ise Pantsir füzeleri ile tahkim edilmektedir ki, bir S-400 alana, yanında bir Panstsir bataryası verilmektedir. Mathias Rust'ın, yaşıyorsa eğer kulakları çınlasın...
Şimdi, S-300 ve S-400'ler ile ilintili bir uluslararası süreci anlatıp noktalıyoruz yazıyı:
Sizce Venezuela'da neler oluyor?
ABD'yi rahatsız eden Venezuela'yı ABD karşısında güçlü kılan unsur S-300 bataryalarıdır. Rusya'nın Chavez döneminden itibaren takviye ettiği 6 adet S-300 bataryası ve bu bataryaların altında alçak irtifa koruma sağlayan Pantsir sistemleri yüzünden ABD, Maduro'ya diş geçiremiyor. Ülke ekonomisi çökmüş durumda ama ABD Libya'da olduğu gibi bir hava taarruzu ile Venezuela'yı düşürmeye cesaret edemiyor. Şu anda Venezuela'da konuşlu 6 S-300 bataryası ABD açısından ciddi bir "caydırıcılık" işlevi görüyor. Her bir bataryanın aynı anda 12 hedefe kilitlendiğini, Pantsir'lerin de alçak uçuş yapan uçaklar ve düşük irtifadan gelen füzelere karşı koruma sağladığını düşünürseniz, Maduro'nun sırtını ne kadar sağlam yere dayadığını anlayabilirsiniz.
ABD tüm ekonomisini çökerttiği halde, içerde kukla bir başkan ataması yaptığı halde, tüm Venezuela halkı sokaklara döküldüğü halde, dışardan küçük bir fiske ile yıkılması mümkün olduğu halde Maduro ayakta kalabiliyor. ABD'nin Maduro'yu küçük çaplı bir hava operasyonu ile neden yerinden edemediğini, S-300, S-400, S-500 süreçleriyle anlamak mümkün olabilir.
Yazının başlığına dönelim: Şimdi, dünyada artık S-400 ve daha fazlası konuşuluyor!!!