Bodrum’da mülk sahipliği hayal olmayabilir mi?
Merhaba,
Geçtiğimiz haftayı bazı işlerimiz sebebiyle Bodrum’da geçirdik. İş için bile olsa İstanbul’dan çıkmak, Ege’nin havasını solumak elbet güzel. Ancak şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki kısıtlamadaki kontroller açısından büyükşehirlerden hiçbir farkı yok burada olmanın. Bodrum’un epey dışında kalan, henüz sezonun başlamadığı, inşaatların sürdüğü ve neredeyse bomboş denebilecek kadar az sayıda sakinin var olduğu bir sitenin plajında jandarma kontrolüne şahit oldum. Hava kötüydü plajda kimse yoktu. Olsaydı uyarı mı yoksa ceza mı gelirdi bilemem ama kontroller gayet sıkıydı. Kısıtlamanın ardından hafta Bodrum’da son derece hızlı başladı. Trafik en yüksek sezonu aratmayacak kadar yoğun. Süren inşaatlar sebebiyle büyük kamyonlar, beton mikserleri de Bodrum trafiğinin birer parçası halini almış. Her yerdeler.
HATIRLATMA: Emlak vergisinde 31 Mayıs son gün! Yaklaşık 13 milyon kişiyi ilgilendiren emlak vergisi ilk taksit ödemeleri için son gün 31Mayıs 2021. Gayrimenkul sahipleri mayıs ayı sonuna kadar vergi ödemelerini gerçekleştirmezlerse her ay için yüzde 2 oranında ceza ödeyeceklerini unutmamalılar. |
Geçen hafta Bodrum emlak piyasasındaki yüksek rayiç bedellerinden söz ettiğim yazımın ardından bu rakamların acımasız olduğuna dair birkaç yorum aldım. Söz edilen rakamların yüksekliğine kesinlikle katılıyorum. Hatta espriyle karışık ‘Bodrum’da bodrum kata razıyız’ deme noktasına geldiğimizi düşünüyorum. Madem öyle bu hafta; fahiş fiyatlardan kaçarak mülk sahibi olabilmenin yollarına göz atalım... Acaba hala mümkün mü?
Bodrum’un içi kadar civarı da o kadar genişlemiş durumda ki, gelmeye birkaç sene ara verseniz geldiğinizde tanıyamayabilirsiniz. İşte bu sebeple aslında eski, yeni, coğrafi koşulu, merkeze ya da denize mesafesi, metrekaresi gibi birçok kriteri değerlendirip bütçenize uygun gayrimenkulü bulmak hala mümkün görünüyor.
Öncelikle çıkalım en pahalı bölgelerden, merkezden uzaklaşalım ve turumuza Bodrum’dan 40 km geriye giderek başlayalım. Havaalanına yakınlığı sebebiyle çok sayıda yabancı ülke vatandaşının da mülk sahibi olduğu eski bir balıkçı kasabası olan Boğaziçi Köyü ile başlayalım. Bodrum’un hareketli yüzünden uzak ama doğası ve deniziyle merkezi aratmayacak güzellikte bir köy. Boğaziçi Dörttepe mevkii havaalanına ulaşım kolaylığı kadar sakinliği için de tercih edilen, site tarzı yapılaşmanın hâkim olduğu adından da anlaşıldığı gibi dik tepelerden oluşan bir yer. Birkaç yıl öncesine kadar sert coğrafi koşulları sebebiyle yapılaşma kısmen daha yavaşken, bugün bölgede birçok yeni inşaat sürüyor. Civarında denize mesafeli, sosyal donatılı sitelerde daire satışları da göze çarpıyor. Sıfır daireler için 400 bin liradan başlayan fiyatlardan söz ediliyor. Öte yandan pandeminin etkisiyle seyahat edemeyen pek çok yabancı mülk sahibi de evlerini satışa çıkarmış durumda. Fiyat ve çeşitlilik açısından bölge konut alıcısının ilgisini önümüzdeki dönemlerde de çekeceğe benziyor.
Milyonluk mülklerin yanı başında sessiz bir emlak hareketi: Devre mülkler
Bodrum dedim sizi Milas’a götürdüm ama şimdi geri dönebiliriz.
Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Kadı Kalesi. Hepsi birbirinden özel ve merkezi yerler. Popülerler ve emlak fiyatları oldukça yüksek. Ama bu bölgelerde milyon dolarlık lüks konutların yanı başında sessiz bir emlak hareketi sürüyor. Devre mülkler…
Öncelikle devre mülk; konut niteliğindeki bir gayrimenkulde yılda 15 gün veya daha fazla konaklama hakkı sunan, hakkın kullanılmaması durumunda kiralanabilen, satılabilen ve miras bırakılabilen bir gayrimenkul türü olarak tanımlanıyor. Devre tatilden en önemli farkı ise devre mülk satışında Tapu/Mülkiyet devri gerçekleşiyor.
Devre mülkler daha çok tatil zamanlarında kendine ait yaşam alanlarında konaklamak, ihtiyaçlarını ekonomik olarak karşılamak isteyen aileler tarafından tercih ediliyor. 2018 yılı verilerine göre Türkiye’de 250 bin ailenin devre mülk- devre tatil üyeliği bulunuyor. 20.000 kişiye istihdam sağlayan sektör turizmin yanı sıra emlak hareketi olarak da kendini gösteriyor.
Şimdi size Bodrum’da uzun yıllardır faaliyet gösteren farklı lokasyonlarda bulunan bazı devremülk / devretatil tesisleri hakkında, tesis isimleri yerine sadece bulundukları bölgeler üzerinden kısa bilgileri ve satılık fiyatlarını listeliyorum.
*Fiyatlar internet arama motorlarından derlenmiştir, devre mülklerin satış fiyatları kullanım yapılacak döneme göre değişiklik göstermektedir.
Yer: TURGUTREİS Bilgi: Türkiye’nin ilk tatil köylerinden. 1970’li yıllarda inşaatı başlayan tesis bugün hala varlığını sürdürüyor. Denize sıfır konumdaki tesis sanki bir fanusla korunmuşçasına o günkü doğasını koruyor. Sosyal tesisi ve plajı var. 1+1 ve 2+1 dairelerde konfor aramamak gerekiyor. Hangi dönem: Haziran Gün sayısı: 30 Fiyat: 45.000 TL |
Yer: KADIKALESİ Bilgi: 1993 yılında hizmet vermeye başlayan yer üç sosyal tesis ve deniz manzaralı apart dairelerden oluşuyor. Yüzme havuzu, özel plaj, iskele, anfi tiyatro gibi olanaklara sahip. 1+1 odalar 4 kişinin rahatlıkla konaklayacağı imkanları sağlıyor. Hangi dönem: Haziran Gün sayısı: 15 Fiyat: 95.000 TL |
Yer: YALIKAVAK Bilgi: 1991 yılında kurulan tesis şu anda 25 blok ve 150 üniteden oluşuyor. 1+1 ve 2+1 dairelerde misafirlerine donanımlı mutfak, denize sıfır konum ve sosyal tesis imkanı sağlıyor. Hangi dönem: Haziran-Eylül arası Gün sayısı: 15 Fiyat: 165.000 TL |
Not: Unutmayın ki devre mülkler de diğer mülkler gibi tapulu oluyor. Kimi zaman tapu üzerinden sözleşmelerin yapılmaması ve kimi zaman yüksek aidatlar, sahiplerini zor durumda bırakabiliyor. Tüm bunlardan hareketle: herhangi bir yatırım yapmadan önce mutlaka yerinde görmeli, analiz etmeli ve mümkünse profesyonel destek almalısınız.
Haftaya buluşmak üzere, Keyifli bir Pazar olsun.