İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4690 %-0.06
36,5214 %-0.22
3.518.876 %3.201
3.069,86 0,54
Ara

Bir Cumhuriyet hatası!

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Bir Cumhuriyet hatası!

Sevgili Okurlarım
Bu yazıda Rönesans’ı başlatanlardan biri olan İtalyan bilimci, filozof Giordano Bruno’dan bahsedecektim ki Prof. Dr. Ayhan Aktarın bir röportajını dinledim. Kendisi “Varlık vergisi ve Türkleştirme politikaları” isimli kitabın yazarıdır. 
Tabii bu röportajı dinleyince ailemin yaşadıkları aklıma geldi. Ben ilk yazımda yazdıklarımın arkasındayım. Çünkü hem bunları ben yaşamadım hem de kendimi azınlık olarak hissetmiyorum.

Osmanlının aksine Cumhuriyet, devlet ve devlete bağlı kuruluşlarda çalışan tüm gayrimüslimlerin işlerine son vermiştir. Bu insanları vatandaş olarak kabul etmesine rağmen kendi kadrolarında istememiştir. Halbuki Çanakkale ve Birinci Dünya savaşlarında çok sayıda gayrimüslim asker ve subay Osmanlı ordusunda savaşmış, gazi ve şehit olmuşlardır. Yalnız Çanakkale savaşında ölen Yahudi asker sayısı hakkında çeşitli rakamlar var. Bizim baba tarafımızdan olan Dr. İsak Molho Paşa orada sağlık bölümünün komutanlarından biri olarak bulunuyordu.

Cumhuriyet kurulduktan sonra bizim ailemizi etkileyen ilk olay 1934 Trakya’dan Yahudilerin kovulmasıdır. Anne tarafım Çanakkaleli olduğundan biliyorum. Dedem sekiz çocuğu ile silah zoru ile 460 yıldır yaşadıkları şehirden kovulmuşlardır. İstanbul’da bir bakkal, manav dükkânı açıp ailesini geçindirmeye çalışmıştır. Ta ki 1942 de Varlık vergisi gelince tüm varlığı elinden alınmıştır. Buna rağmen para yetmeyince büyük dayım aileyi temsilen Aşkale’ye taş kırmaya, yol yapımında çalışmaya gitmiştir.
Bence bu kararlar Cumhuriyet yöneticilerinin hatası olmuştur. Çünkü iş bilen, işini iyi yapan insanlarını kaybetmiştir. Bu olaylardan sonra yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan ve sadece faydalı olan vatandaşlar büyük oranda göç etmişlerdir.
Şimdi ise ülkemizin okumuş gençleri yurtdışında iş arayıp gitmeye çalışmaktadırlar. Bizim vazifemiz gençlere iş ve istikbal sağlayıp ülkemizin geleceğini sağlam olmasını temin etmektir.

Bir ülkenin beyinleri gitmeye başladığı an o ülkenin geleceği tehlikede olur.
Bizim neslimiz tüm zorluklarla mücadele etmiş ve bir yaşa gelmiştir. Şimdi gençleri desteklemek zamanıdır.
Selam ve Sevgilerimle...

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *