Yaş otuz beş! yolun yarısı eder.
Dante gibi ortasındayız ömrün.
Delikanlı çağımızdaki cevher,
Yalvarmak, yakarmak nafile bugün,
Gözünün yaşına bakmadan gider.
Şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın bu meşhur dizelerini herhalde duymayanınız yoktur. Bu şiirin acı yanı ise insan ömrünü 70 ile ölçen şairimizin Viyana’da 46 yaşındayken vefat etmiş olması.
Ölümlü dünya… Belki de hayatımızda ki tek adil şey bir gün herkesin ölecek olması
Masallara konu olan ölümsüzlük iksirini ise bulan yok ancak sağlık teknolojisi sayesinde ömrün uzadığını söyleyebiliriz. Sağlıkta yaşanan yeni gelişmeler ve sağlık teknolojilerinin gelişimiyle erken teşhis ve tedavi her geçen gün insan ömrüne ömür katıyor.
Akıllı bileklikleri bu konu da örnek gösterebiliriz.
Daha geçen ay Apple Watch kullanan 12 yaşında ki Imani Miles, kalp atış hızının artışıyla hastaneye gitti. Apandisit ameliyatına alınan Imani Miles’ın çocuklarda nadir görülen bir kanser türüne sahip olduğu tespit edildi. Aynı şekilde bileklikle ölçülen kalp atış hızının yüksek olmasıyla hastaneye giden bir kadının ise kalp krizi geçirdiği anlaşılmış ve hemen tedavi altına alınmıştı. Teknolojinin gelişmesiyle vücut fonksiyonlarımızın ölçümü kolaylaşıyor. Düne kadar bu tür ölçümler için bir sağlık kuruluşuna gitmek zorunda kalırken artık bileğinize taktığınız bir cihaz sayesinde birçok ölçüm yapılabiliyor. Ölçüm yapılmakla kalmıyor eğer değerleriniz yüksekse veya anormal bir durum söz konusuysa acile haber veriyor. Norveç’te 67 yaşındaki yaşlı adamın düşmesi sonucu düşme algılama özelliği olan akıllı saat acil servisi arayarak olağanüstü durumu haber vermişti. Daha nice hayat kurtaran vakaları sıralayabiliriz…
Bu ölçümler ise teknoloji geliştikçe artarak devam edecek. Böylelikle birçok hastalığı daha başındayken yakalayabileceğiz. Erken teşhis ve tedavinin hayat kurtardığı gerçeğinden yola çıkarsak insan ömrünün de uzayacağı kaçınılmaz bir gerçek
Peki insan ömrü ne durumda
Bilim insanlarının verilerine göre tahmini bir insan en fazla 115 yaşına kadar yaşayabilir. Fakat 122 yaşında ölen dünyanın en uzun yaşayan insanı Fransız Jeanne Louise Calment ve 119 yaşında ölen Japon Kane Tanaka (Bu iki isimde kadın dikkatinize çekerim :) ) istisna olsalar da Türkiye’de insan ömrü ortalama Erkekler de 75, Kadınlar da ise 81 yaş olarak görülüyor.
Longevity (Uzun Ömür) felsefesi sizin yaşam stilinizi değiştirerek ömrünüzü uzatmaya çalışsa da asıl insanın ömrüne ömür ekleyen sağlık teknolojileri olacak
Dijital Doktora Hazır mısınız?
Teknoloji geliştikçe yapay zekayla donatılmış dijital doktorların ilerleyen yıllarda hayatımıza dahil olacağını biliyor musunuz? An ben an aksesuarlarınızla sizin vücut analizlerinize hâkim dijital doktorlar; yediğinize içtiğinize, yaşam biçiminize ve stres ölçümüyle iş seçiminize bile müdahil olabilecek. Böylelikle sağlık koçu gibi de hizmet verecek olan dijital doktorunuz sayesinde ömrünüze ömür ekleyeceksiniz. Kısacası ‘’Herkesin kendine özel bir doktoru olacak.’’
Ne güzel değil mi? Ancak ya doktorunuz hacklenirse? Ya hackleyenler yanlış ilaç veya tedavi uygularsa? Her makalenin sonuna bir acaba bırakmasam olmaz dimi… Sağlıcakla kalın.
Yorum Yazın