İstanbul
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9704 %0.33
36,8041 %-1.13
95.358,05 %-4.093
3.227,73 -0,02
Ara

Evinde ilaç çekmecesi, ilaç dolabı olanlar

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Evinde ilaç çekmecesi, ilaç dolabı olanlar

Evinizdeki ilaçlardan kurtulmanın zamanı geldi. İklim krizinin nedenlerinden biridir atıklar. Gıda atıkları, plastik atıklar, biyolojik atıklar, elektronik atıklar… her biri ayrı bir sorun doğa için. Bir de tehlikeli atıklar sınıfına giren medikal atıklar var, yani ilaçlar. Bugün atık ilaçlardan söz edeceğim. Artık kullanılmayan, son kullanım tarihi geçmiş yada geçmemiş, çekmecelerde yada dolaplarda sağda solda kalan ilaçlar için Ankara’da şahane bir proje başlatıldı;

Önce kısaca ilaç atıklarının yanlış imha edilmesi durumunda neler yaşanabilir ona bir bakalım.

  1. İlaçlar atık olarak su sistemlerine karıştığında, nehirler, göller ve yer altı suları kirlenebilir. Bu, ekosistemler üzerinde olumsuz etkilere yol açar ve su kaynaklarının kirlenmesiyle insan tüketimine uygun olmayan suya sebep olabilir.
  2. İlaç atıkları, özellikle doğru şekilde imha edilmediklerinde, toprağa karışarak verimli toprakların kirlenmesine neden olabilir. Bu da tarım ürünlerinde kimyasal kalıntılara yol açabilir ve sonuçta insan sağlığını tehdit edebilir.
  3. Çevreye bırakılan ilaç atıkları, bitki ve hayvan türlerinde zehirlenmelere yol açabilir, bu da biyolojik çeşitliliği tehdit edebilir. Bazı ilaçlar hayvanların üreme döngüsünü bozabilir veya öldürücü olabilir.
  4. Özellikle antibiyotik atıkları, mikroorganizmaların antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine yol açabilir. Bu, tedavi edilebilir hastalıkların daha zor tedavi edilebilir hale gelmesine neden olabilir.
  5. İlaç atıklarıyla temas eden insanlar, cilt problemleri veya daha ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler. Ayrıca, ilaçların yanlış bir şekilde atılması, yanlış kullanıma neden olabilir ve ciddi zehirlenmelere yol açabilir.

Bu nedenlerle ilaç atıklarının doğru bir şekilde imha edilmesi oldukça önemlidir. İşte bu amaçla ANKARA ECZACI ODASI harika bir proje başlatmış bulunuyor. Odanın Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kart “YEŞİL ECZANE”; projesini muhalif.com.tr’ye. anlattı

Eczacılık biliminin özünü oluşturan “insan sağlığını korumak” düşüncesi, yerküreyi ve toplum sağlığını tehdit eden küresel iklim krizine yönelik politikalar üretilmesini gerekli kılmaktadır. Ankara Eczacı Odası olarak Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Sıfır Atık Günü” ilan edilen bu anlamlı günde, başlattığımız Yeşil Eczane ve farmekovijilans Projesi ile eczanelerdeki atık yönetimini, sürdürülebilir tüketim ve üretim uygulamalarını sistemli ve kalıcı hale getirmeyi, böylece karbon ayak izimizi azaltmayı hedefliyoruz. “

İşte bu hedef doğrultusunda projenin ilk ayağı, evlerde kullanılmayan ilaçları toplamak ve kurallara uygun olarak imhasını sağlamak. Bu ilaçların toplanabilmesi için Ankara’da belirlenen bazı eczanelere sarı kutular yerleştirilmiş durumda. Size düşen iş, evde kullanmadığınız tarihi geçsin geçmesin tüm ilaçları toplayıp eczaneye götürmek. Gerisi onlara kalıyor.

Projenin ikinci aşaması ise eczanelerle ilgili.

Eczanelerdeki enerji verimliliğini ve temiz enerji kaynaklarını artıracak; atık oluşumunu en aza indirecek, mevcut atıkların ise belirli bir döngü ile sisteme dahil edilmesi sağlanacak. Aynı zamanda ilaç ve tıbbi atıkların geri dönüşümü, atık yönetimi konularında toplumsal farkındalığın oluşmasına, kişilerin iklim değişikliği ve çevre sorunlarına karşı duyarlılığının gelişmesine katkı sağlamak da projenin bir diğer ayağı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ile yürütülen projede aynı zamanda Eczanelerin ( E ) yazan ışıklı tabelalarının çalışması da bundan böyle; güneş panelleri ile sağlanacak.

Gelecek nesillere daha temiz, daha sağlıklı bir gezegen bırakmanın kamusal bir sorumluluğu olmasından hareketle; iklim değişikliği ve çevre sorunlarını ortadan kaldırılmasına yönelik faaliyetleri için Ankara Eczacı Odası Yönetim Kurulu’nu tebrik ediyor, darısı diğer şehirlerimizin başına diyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *