İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4690 %-0.06
36,5214 %-0.22
3.518.876 %3.201
3.069,86 0,54
Ara

Hu hu, tiyatro orada mısın?

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Hu hu, tiyatro orada mısın?

Bir Muammer Karaca’mız vardı… İmparatorluk molozları arasından neşe saçmaya çalışan Şehzadebaşı-Direklerarası sahnelerinden çıkmış; Darülbedayi’ye kadar yükselmişti… Tabii bu arada Cumhuriyet ilan edilmiş, yeni devlet yüzünü köhne, kokuşmuş alaturkalıktan modernliğe doğru dönmüştü…

Meşrutiyet’te, Millî Mücadele devrinde Ermeni tiyatrocularımızın kabiliyetlerinde vücut bulan trajediler, melodramlar kesildi… Peşpeşe yapılan inkılâplarla bir neşe havasıdır başladı… Operet dediğimiz tür memleketimizde peyda oldu!

Bu operet türüne Darülbedayi de kayıtsız kalamadı… O meşhur Vasfi Rıza Zobu’lar, Hâzım Körmükçü’ler, Bedia Muvahhit’ler, Halide Pişkin’ler bu hafif, müzikli türle seyircileri selamladılar… Az buz da değil, neredeyse on yıl! Aralarında Muammer Ruşen, yani artık bilinen adıyla Muammer Karaca da vardı… Bu esmer, çevik, tulûat janrına yakın ve sevimli oyuncunun parıltısı gittikçe yıldızlaşıyordu…

Ve yıldızlaşmak Muammer Bey’e Alabanda Revüsü ile nasip oldu. 1942’de Safiye Ayla ile beraber oynadıkları bu oyunla zirveye bayrağını çekmişti artık… Otuz sene kadar duracağı zirveye…

Sonra Avni Dilligil tarafından kurulan Ses Opereti’ne girdi. İki büyük oyuncu arasında bir anlaşmazlık yaşanınca Muammer Bey ayrılıp kendi trupunu kurdu. Bir uzun Anadolu turnesine çıktı ve sonra Maksim’de temsil vermeye başladı.

Seneler geçtikçe seyircinin, bu sevimli halk komedyenine rağbeti arttı ve Muammer Bey bir marka haline geldi. Artık bu markanın yerleşik bir sahnesi olması lazımdı. Ve birkaç ay süren inşaatın ardından, 15 Mart 1955 tarihinde, bir Salı gecesi Karaca Tiyatro perdelerini açtı. Bu sahnede o zamana kadar Türkiye’de görülmeyen bir teknik, “döner sahne” vardı. Planı Perran Doğancı tarafından çizilen binada ilk sahnelenen piyes, Refik Kordağ tarafından adapte edilen, ülkemiz tiyatrosunda yeni bir çığır açan Ednan Bey Duymasın oldu. Politik mizah tiyatromuza Muammer Bey sayesinde girmişti artık…

Bu piyesi, ülkemizde en uzun süre sahnelenen piyes olma rekorunu hâlâ elinde bulunduran Cibali Karakolu izledi… Ve o gün bu gündür efsane gibi anlatıldı, oynandı, film yapıldı durdu…

Zaman acımasızdı; Muammer Bey de yaşlandı, sıkıldı… Seneler boyunca oturduğu zirvenin yalnızlığında kıvranıp duruyordu… Türkiye’de o güne dek hiçbir tiyatrocuya nasip olmayan bir şöhrete, kudrete ve servete sahip olmuştu… Yeşilçam filmlerinde mekân olarak kullanılan havuzlu, lüks villası; evine layık harika otomobili, siyasîlerle hiç bozulmayan arası ve kendi kendiyle yarışan sanatı arasında gelip-giden Muammer Bey bu yürüyüşten yorulmuştu…

Önce evi Karaca Tiyatro’dan ayrıldı, sonra tiyatrosunu kapattı… Bir-iki tiyatroda konuk oyuncu olarak sahneye çıktı. Sinema da arz-ı endam etti ve gitti... 28 Nisan 1978 itibariyle artık bir Muammer Karaca’mız yoktu!

Muammer Bey’in yokluğuna İstanbul Tiyatrosu’nun, Ulvi Uraz’ın, o yerli ve sevimli Bulvar tiyatrolarının yokluğu da eklenince tiyatromuz “yok”un tiyatrosu haline geldi… Birkaç rüştünü ispat etmiş tiyatrocu dışında kendini sürekli tekrar etmekten usanmayan, taklit bir tiyatro!

Hemen Muammer Karaca’nın tulûatla modern tiyatroyu birleştiren oyun tarzına sırtımızı döndük. Sandık ki geçmişe sırtımızı döndük mü gelecek görünecekti yüzümüze… Öyle olmadı, bir kültüre sırt çevrildi… Son ustaları da gidince kayıverdi elimizden Türk Tiyatrosu, daha tam olamadan…

Şimdi de Karaca Tiyatro yıkıldı… Yeniden yapılmak üzere! Yeni yapı o senelerin binasının tadını verir mi hiç? Ve Muammer Bey’e ait ne varsa teker teker hayatımızdan çıktı…

Sahi bir tiyatromuz olacaktı bizim, epeydir göremiyorum… Ne haldedir acaba? Hu hu, tiyatro, orada mısın?

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *