İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara

Türkiye’nin sanatla alakalı olmayan sanat olayları

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Türkiye’nin sanatla alakalı olmayan sanat olayları

Eskilerin “yedi benzemez” betimlemesiyle kullandıkları bir deyim vardır. Birbiriyle tamamen alakasız kişilerin bir araya gelip iş yapmasını, hakçası yapamamasını anlatmak için kullanılır bu deyim… Bizim memlekette gerek sanatla uğraşanlar gerekse onların yaptıkları işler tam da bu yedi benzemez deyiminin kapsadığı sınırlar içinde yer alırlar. Çünkü ne sanatçı diye nitelendirilenler sanatçıdırlar, ne sanat olayı diye duyurulan hadiseler sanat olayıdırlar, ne de sanatçı sıfatına layık bulunanların yaptıkları sanattır… Anlayacağınız anlamlar karışmış, kişiler çorba olmuştur!

Devamlı tekrarladığım bir kronikleşmiş meselemiz vardır. Bu mesele, neyin ne olduğunun bilinmemesi, kimin nerede konumlanacağına da dolayısıyla karar verilememesidir. Bu neredeyse tüm hücrelerimize nüfuz etmiş meselemizden hareketle soruyorum: “Acaba bizde sanatın tanımı yapılmış mıdır?”..

Sanatın tanımının kanaatimce doğru dürüst yapılamaması şöyle dursun; bu tanımın yapılması da çoğu taşların yerine oturtulması için kâfi gelmez. Sanatın tanımından sonra bir de sanatı icra edenin, yani sanatçının tarifi gerekecektir. Bunlar, felsefenin estetik başlığı altında incelenen ve Platon’dan başlayarak asırlardır Kant, Schiller, Hegel, Lipps gibi filozofların üzerinde kafa yordukları ciddi mevzulardır.

Oysa dünyanın bu meseleyi o kadar ciddiye almasına sebep nedir ki? Bize baksalardı ya! Mümtaz magazin basınımız çoktan bu işin tanımını da, çözümünü de bulmuştur. Kim göz önündeyse o kişiye sanatçı demiştir… Bu sanatçı dediklerinin sosyal hayatta yaptıkları mantıklı yahut saçma tüm hareketleri de sanat olayı çerçevesi içerisinde değerlendirmiştir…

İşte bu kadar basit…

Sosyal medya platformlarında yapılan cıvık esprili, kendin söyle kendin gül formatındaki programlardan tutunuz da takipçi ve şöhret kazandıracak düzmece evliliklere ve ilişkilere kadar bu parantez içinde sanatçıların her yaptığı, sanat olayı kabul edilir Türkiye’de!

Gittikçe sanat avamlaşır ve deniz seviyesinin altına gömülür sonra da… Bu kişilere bir de tiyatro sahneleri ve televizyon dizilerinde oyunculuklar bahşedilince yapılan diğer sanat üretimleri de yetersiz hale gelir…

Neden o karanlık maziyi anarak nostalji yapıyorsunuz diye eleştirdiğiniz kişiler haklı mevkie yükselirler ister istemez! Haksızlar mı bir Altan Karındaş’ı, bir Münir Özkul’u, bir Adile Naşit’i bugünün herhangi bir oyuncusundan üstte tutmakta ve özlemle anmakta?!

Şimdi yazı bitecek… Belki de haber sitesinde araya bir reklam ilişecek.. Orada gene Türkiye’nin sanatla alakalı olmayan sanat olayları “kültür-sanat” haber başlığı altında bilgilerinize sunulacak: “Pahalılığı dudak uçuklatan bir mekânda oyuncu arkadaşına hakaret ederken yakalanan diğer bir oyuncu alkollüydüm, ne yaptığımı bilmiyorum dedi!”, Falanca manken filinca yerde ziffininci sevgilisiyle yakalandı!”, “Göbek danslarıyla namlı şarkıcı kendisine kapanma çağrısı yapan eşinden aldığı yüzüğü sahneden fırlattı..” Bütün bunları duyan ve okuyan vatandaş tırlattı!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *