Oyun içinde oyun
”Moskova Batı’nın uyguladığı yaptırımlardan Türkiye sayesinde mi kurtuluyor?” Bu cümleler Swiss.dayfr.com haber sitesindeki bir yazıda yer alıyor. Bu ilginç yazıyı birlikte okuyalım:
“Rusya dış ticaretini kurtarma peşinde. Burada da Türkiye devreye girip önemli bir rol oynuyor. Geçen yılın tamamına kıyasla bu yılın Ocak ve Ağustos ayları arasında Türkiye’de yatırım yapan Rus şirketlerinin sayıları dört misli arttı.”
İşe bak sen. Tam cin fikirler. Yazının geri kalanı şöyle:
“Bu yılın ilk sekiz ayında Türkiye’de yatırım yapan Rus sermayeli şirketlerin sayısı 729’u buldu.Unutmayalım ki Ankara Batı’nın Rusya’ya dayattığı yaptırımları uygulamaktan kaçınıyor. Batılı bir diplomat Ankara’nın bu tutumunu şöyle yorumluyor:’Rusya’ya yaptırımları uygulamamak başka şey, yaptırımlardan kaçmak için ona yardımcı olmak başka şey.’”
Yazıdan anlıyoruz ki Rus şirketleri özellikle gayri menkullere ve ticarete yatırım yapıyor, üstelik de kendilerini Türk sermayeli şirketler gibi gösteriyor. Bundan amacın da dar boğazdaki Türkiye ekonomisini Rus sermayesiyle düze çıkarmak olduğunun altı çiziliyor. Devam edelim:
“Türkiye burada çok tehlikeli bir oyun oynuyor. Yani bütün finansal kurumlarını yaptırımlara açık hale getiriyor. Ancak unutulmamalı ki Ankara geçtiğimiz eylül ayı sonunda ABD’nin baskısıyla Rus ödeme sistemi Mir’den çekilme kararı almıştı.”
Demek ki neymiş? Bir yanda büyük gücün arkasından dolanıp iş çevireceksin, öte yandan da baskıyı görünce boyun eğmek zorunda kalacaksın. Pes ki ne pes.
Ama iş bununla da kalmıyor. Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre Batı’nın Rusya’ya uygulamaya başladığı yaptırımlardan sonra Rusya’nın dış ticaretinin ne durumda olduğu bir sis perdesi altında kaldı. Haberde bazı araştırmalara göre özellikle dış ticaret sektöründe faaliyet gösteren Rus şirketlerinin durumları oldukça iyi. Faaliyetlerini kesintisiz sürdürüyorlar. Anlaşıldığı kadarıyla da bu Rus şirketleri İran,Kuzey Irak ve Türkiye üstünden faaliyet gösteriyor. Haberde şu dikkat çekici cümle de yer alıyor:
“ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo Türk meslektaşını (Nurettin Nebati) Rus şirketlerinin yaptırımların yanından dolanmak için Türkiye’yi kullandığını söyleyerek uyardı. Rusya’ya yaptırım uygulamayan tek NATO üyesi olan Türkiye bu yılın altı aylık döneminde Rusya’yla ticaretini yüzde 42 oranında arttırdı. TIR’lar İstanbul, Mersin, İzmir limanlarına geliyor. Mallar buradan gemilere yüklenerek Rusya’nın Novorossisk limanına sevk ediliyor. “
Bu, Rusya’nın ticaretini ve ekonomisini kurtarmak amacıyla yaptığı hamlelerden bir kısmını özetliyor. İşin bir de askeri yönü var. Geçtiğimiz günlerde Times Radio’nun Amerikalı emekli general Frederick Ben Hodges’la yaptığı bir söyleşi yayınlandı. ABD’nin askeri strateji uzmanlarından olan Ben Hodges NATO Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın (LANDCOM) Belçika Mons’tan İzmir Şirinyer Vecihi Akın Kışlası’na nakledildiği 2012’den 2014’e kadar komutanlığını yapmıştı. Ben Hodges’la bu görevi sırasında tanışmış, onunla iki de söyleşi yapmıştım. Ben Hodges 2014’le 2018 arasında da ABD Ordusu Avrupa Karargahı (U.S. Army Europe) Komutanlığı görevinde bulunmuş, daha sonra emekli olmuştu.
Ben Hodges Times Radio’yla söyleşisinde, Rusya Lideri Vladimir Putin’in özellikle Ukrayna’yı işgali kararının çok büyük bir hata olduğunu söylüyor. Ben Hodges’in şu sözleri de çok çarpıcı:
“Rus ordusu savaş alanında büyük kayıplar verdi ve veriyor. İşler böyle giderse Putin her şeyini kaybedebilir.”
İşte böyle. Kılavuzu karga olanın burnu pislikten çıkmazmış, diye ne güzel söylemiş atalarımız.