İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara

Gebelikte abur cuburun zararları

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Gebelikte abur cuburun zararları

Gebelik testi pozitif çıktıktan sonra, bebeğinizi kucağınıza alana kadar olan süreçte vücudunuz olağan üstü değişikliklere uğrar. Gebelik süresince tükettiğiniz her yiyecek bebeğinizin gelişiminde önemli rol oynar. Hamilelik süresince kadınlarda oldukça çılgın yiyecek istekleri vardır, bu yiyeceklerse oldukça sağlıksızdır. Aşırı artan hormonlar yüksek hızda giden bir otomobil içinde yolculuk yapıyormuş gibi yeme isteğinizin bazı besinlere karşı artmasına neden olurlar. Bu hormonal değişiklikler özellikle tat ve koku duyularınızda değişikliklerin temel nedenidir. Hiçbir zaman cipsler sizin favori yemeğiniz değilken kendinizi bir poşet cips içinde kaybolmuş bulabilirsiniz ya da gecenin bir yarısı canınız aşırı derecede patates kızartması isteyerek uyanabilirsiniz. 
Bu garip istekleri destekleyen hep bir mazeretimiz olmasına rağmen, abur cubur tüketimi gebelikte her zaman zararlıdır. Hatta gebelik planlayan kadınlar için bile gebelikten önce bu tür gıdaların tüketimi kesilmelidir. Abur cubur isteği hem annenin hem de gelişmekte olan bebeğin sağlığı için tehlikelidir. Ancak bu tehlikenin nasıl ve neden olduğuna girmeden önce bu gıdaların neler olduğuna bir bakalım.

Abur cubur denildiğinde ilk aklımıza gelen hamburger, cips, pizza, çikolata gibi besinlerdir. Ancak abur cuburun doğru tanımı; vücudumuza yararlı anlamda hiçbir şey vermeyen ve vücudumuz tarafından “çöp” olarak algılanan besinlerdir. Bu tür besin maddeleri tatlandırma ve besini cazip kılmak amacıyla aşırı tuz yükü içeren mayonez ve çeşitli soslar içerirler. Gebelik sırasında aşırı tuz tüketimi vücutta aşırı su tutulmasına, el ve ayaklarda şişliklere (ödeme) neden olmaktadır. Yine aşırı tuz tüketimi gebelikte yüksek tansiyona neden olabilmektedir. 

Gebelikte kabızlık yaygın görünen bir sıkıntıdır. Bu nedenle gebenin diyeti yüksek yoğunlukta lif içermelidir. Abur cuburlar lif yönünden oldukça fakir besinlerdir. Bu nedenle bunların aşırı tüketilmesi gebelikte kabızlığın artmasına neden olmaktadır. Artan kabızlık hazımsızlık, gaz şikâyeti, reflü ve zorlanmaya bağlı hemoroid, çatlakların artmasına sebep olarak; dışkılama sırasında ağrı ve kanamaya neden olmaktadır.
    
Abur cuburlar sadece aşırı tuz yükü değil, aynı zamanda aşırı şeker ve yağ da içerirler. Bunların gebelikte aşırı tüketilmesi hem anne hem de bebeğin sağlığını ciddi olarak etkileyen gebeliğe bağlı şeker hastalığının gelişmesine zemin hazırlar. Aynı zamanda aşırı yağ tüketimi gebelik sonrası kalp-damar hastalığı riski, insülin direnci, bebekte obezite riski ve sezaryen ile doğum oranlarını artırmaktadır.
    
"Peki gebelikte abur cuburların zararlı etkileri nelerdir?" 
Abur cuburlar yemek bizde büyük haz anlamına gelirken, vücudumuz için büyük bir çöp anlamına gelmektedir. Bebek bekleyen bir anne, besleyici değeri hiç şüphesiz daha az olan şeker ve tuzdan zengin yiyecekler yenildiğinde, bu besinler plasenta tarafından da emilir. Bu besinler bebeğin gelişmesine müdahale ederek, obezite veya ruh sağlığı dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Düzenli abur cubur yiyen anneler gebelik sırasında sağlıksız kilo alırlar. Bu durum doğum sırasında ve sonrasında çeşitli problemlere neden olmaktadır.

Ayrıca gebelikte proteinden eksik beslenme bebeğin böbreklerin yetersiz gelişimine neden olmaktadır. Bu durumdaki bebeklerde erişkin yaşama geldiklerinde yüksek tansiyon ve böbrek hastalığı riski artmaktadır. Bugün hipertansiyon ve koroner kalp hastalığına sahip erişkinlerin anne karnında yetersiz beslenmeye maruz kaldığı tartışılmaktadır. Yine aşırı sağlıksız beslenme bebeğinizde çocukluk çağında görünen obezite riskinide artırmaktadır. Buna bağlı olarak depresyon riski, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarının da artığı savunulan görüşler arasındadır.
    
"İşte size gebeliğinizde abur cubur yememek için nedenler"
Gebeliğinizde bol miktarda abur cubur yerseniz tahmin edemeyeceğiniz kadar kilo almanız kaçınılmaz. Eğer aşırı kilo alırsanız ilerleyen yıllarda kalp-damar hastalıkları ve yüksek tansiyon için risk taşırsınız.
Gebelik sırasında aşırı kilo alırsanız, gebelik sırasında gebelik şekeri ve preeklampsi için riskinizi artırırsınız.
Besleyici gıdalar yerini abur cubur tüketirseniz bebeğinizin ve sizin için gerekli vitamin ve proteinleri alamazsınız. 
Bebeğiniz çocukluk döneminde sağlıksız beslenme alışkanlıkları kazanma ihtimalini artırırsınız. 
Bebeğinizin bu gıdalarla gelen boyalar, koruyucu ve kimyasal maddelere maruziyetini artırırsınız. Bugün bu maddelerin bebek üzerine tam etkileri bilinmemekle birlikte zararlı olduğuna inanılmaktadır.

"Eğer bu abur cubur isteği hızlı giden bir araba gibiyse, kriz anında ne yapmalıyız?"
Eğer canınız çok cips istediyse lahana cipsi veya pancar cipsi gibi kendinizin evde yapabileceği veya organik olarak üretilen sebze cipsleri tüketebilirsiniz. Eğer canınız kek, şeker, kurabiye gibi tatlı bir şeyler istediğinde muz, elma gibi meyvelerinin üzerine bitter çikolatayı eritip yiyebilirsiniz. Ara sıra dondurma istediğinizde rahatlıkla yiyebilirsiniz; ama aşırı dondurma isteğiniz varsa soğuk olarak tükettiğiniz meyveli yoğurt bu isteğinizin azalmasına yardımcı olacaktır.

Gebelik sırasında dışarıda yemek yerken olabildiğince sağlıklı besinler tüketin. Egzersiz yapın, sık sık sağlıklı gıdalar tüketin ve tutarlı olun. Eğer bu şekilde davranırsanız zaman içinde bu krizlerin azaldığını göreceksiniz. 
Hepinize mutlu annelikler!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *