Gündem bir kez daha Hatay!..
Hatay Valisine açık mektup
Muhalif’te önce, “Depremzedeye Hatay’a dönüş izni yok!” -2 Eylül- Ve akabinde, “Lütfü Savaş: 550 bin Suriyeliye yer var da, Hataylıya mı yok? -3 Eylül- başlıklarıyla iki haber yayımlandı. Ve haberler amacına ulaştı.Ne mi olmuştu? Anımsayalım!
Mehmet B. Eşi F.B. ile geçtiğimiz günlerde Arsuz Nüfus Müdürlüğü’ne randevuyla giderek, deprem sonrası geçici olarak ayrıldıkları memleketlerine dönüş yapmak üzere, kayıtlarını yeniden Hatay’a alma talepleri geri çevrildi.
Gerekçe ise ilginçti!
“Hatay’ın kotası doldu!”
Arsuz sınırlarında hasarsız evlerine dönmelerini engelleyen, “kota doldu” sözünü anlayamadıklarını belirtince, bu kez “Talimat böyle, bizim yapabileceğimiz bir şey yok!” dendi.
Konuyla ilgili olarak, 26 Ağustos’ta Hatay’daydım. Valiliğe bağlı iş makinaları, orta ve ağır hasarlı evleri yıkarken, su borularını patlatıyordu. Hatay Büyükşehir Belediyesi Nardüzü bölgesinde bir sitedeki patlayan borulara müdahale ederken, yetkililerden bu durumun çok yaygın olduğunu ve patlayan su borularına yetişemediklerini öğrendim.
Susuzluk sorununa, artık rutine dönen elektrik kesintilerini de ekleyince, depremin en ağır hasar verdiği Hatay’da yaşamak pek çok aile için artık mümkün değildi!
Böyle bir ortamda, kimliğini gizleyen bir grup, avukatları aracılığı ile Hataylının toprağını yüzde 50 fazla vererek satın alıyor. Almıyor, topluyor!
Yine, Hatay’ın dolan kotasına dönersek, 1 Eylül itibariyle konuyu Hatay Valiliği Özel Kalemi’ne sordum. Bir süre telefonda bekletildikten sonra, “Bunu Hatay AFAD’a sorun!” yanıtını aldım.
Oysa, hasarsız eve vatandaşın dönmesinde AFAD’ın bir inisiyatifi söz konusu değildi!
3 Eylül’de, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın, konuyla ilgili açıklamasından sonra, Hatay Valiliği sessizliğini bozarak, nüfus müdürlüklerinin vatandaşı randevu ile kabul ettiğini ve “Hatay’ın kotası dolu” haberlerinin doğru olmadığını belirtmiş.
Ve bir konuya daha değinmiş, “Belediyenin yapması gereken boruları biz onarıyoruz” demiş.
Keşke, inisiyatif alıp, bu açıklamayı konuyu haberleştirmek üzere, Size ulaşmışken bana yapabilseydiniz!..
Açıklama, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan gelse de, Hatay Valiliği’nin sözleri olduğunu umuyorum.
Ve soruyorum.
TÜM VATANDAŞLAR KAYDINI ALDIRDI MI?
Sayın Hatay Valisi, 6 Şubat’taki depremden sonra, yeniden kaydını memleketi Hatay’a aldırmak isteyen tüm vatandaşlar işlemlerini nüfus müdürlüklerinde başarı ile gerçekleştirdiler mi?
Değilse, neden ve kaç kişi reddedildi?
Ağustos ayında, kaç kişi reddedildi?
Niye?
Yine Arsuz Nüfus Müdürlüğü’nde ağustos ayında, kaydını yeniden memleketi Hatay’a aldırmak isteyen tüm vatandaşlarımızın işlemini başarıyla yaptığını söyleyebiliyor musunuz?
Değilse, kaç vatandaşımız hangi gerekçe ile reddedildi?
HATAY’IN ÜÇTE BİRİ KADAR SIĞINMACISI MI VAR?
Başkan Lütfü Savaş, 550 bin Suriyeli sığınmacının Hatay’da olduğunu belirtiyor.
Yani, 1 milyon 699 bin nüfusu olan Hatay’ın neredeyse üçte biri kadar sığınmacı olduğunu belirterek, tehlikeye işaret ediyor!
Hatay’da kaç sığınmacı var?
Hataylının deprem sonrası memleketine dönmesi için ne yaptınız?
Hatay’daki sığınmacı sayısının hali hazırda, kentin demografik yapısını etkilemediğini söyleyebilir misiniz?
Yanıtınız, “Hayır” ise bu konuda ne yaptınız ve ne yapmayı planlıyorsunuz?
KİMLER TOPRAK TOPLUYOR?
Hatay’da deprem sonrası ne kadar toprak el değiştirdi? Kim ya da kimler toprak topluyor ve bu konuda sizin tasarrufunuz ne?
BORUYU KİM PATLATIYOR, KİM ONARIYOR?
Su boruları konusunda, Belediye’nin yapması gereken işi Valiliğin yaptığını ve su borularını onardığını belirtmişsiniz!
Peki!..
Bu su borularını kim patlattı?
Valilik deprem sonrası, hangi adreslerde kaç onarım gerçekleştirdi?
Memlekete tek bir çivi çakanın elini öper, hata yapanı belgelemekten geri durmayız!
Tüm bu haberlerden sonra, Hatay nüfus müdürlükleri artık vatandaşı geri çevirmiyor ise ne mutlu bize ki, amaç bir nebze hâsıl olmuştur!..