İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4885 %0.02
36,6349 %0.1
3.442.500 %0.216
3.064,94 0,38
Ara

Bir coğrafyanın çıkmazı

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Bir coğrafyanın çıkmazı

Ortadoğu coğrafyasını yıllardır tüm dünya dikkatle takip ediyor. Arap İsrail savaşları ve gerginliği, İran-Irak savaşı, ardından Irak'ın Kuveyt'i işgali ve Amerika'nın müdahalesi, 11 Eylül saldırılarının ardından Amerika'nın bu sefer de  Irak'a müdahalesi ve 7 Ekim'den bu yana bir yılı aşkın süredir yaşananlar.

İlk uygarlıklara yurt olmuş, geçmişte çok sayıda inancın ve milletin bir arada yaşadığı, bilimin ve sanatın yeşerdiği bu topraklar kan, gözyaşı, savaşlar ve iç çatışmalardan bir türlü kurtulamadı.

Zengin enerji kaynaklarına sahip olan bölgenin yönetimleri, ekonomileri ve hatta inanç dünyaları bile bölgeye şöyle ya da böyle hakim güçler tarafından yüzyıllardır planlandı ve günümüzde de planlanmaya devam ediyor.

İkinci dünya savaşından sonra emperyalist güçler tarafından hiçbir tarihsel ve sosyolojik gerçekliğe dayandırılmadan çıkar odaklı olarak harita üzerinde oluşturulan yapay devletler sonu gelmeyen istikrarsızlıklarla boğuşmaya devam ediyor ve uzak gelecekte dahi devam edecek gibi görünüyor.

Bu ülkelerin neredeyse tamamı çok inançlı ve çok etnik kökenli olarak dizayn edilmiş, kurdurulan ve desteklenen örgütler aracılığıyla da sürekli bir istikrarsızlık, çalışma ortamına mahkum edilmiştir.

Yukarıda da ifade ettiğim gibi bölgede bilim, felsefe, akılcı ve özgür düşünce, bir arada yaşama kültürü vb. değerlerin hakim olduğu dönemlerde bir çok bilim insanı yetişmiş, sanat eserleri üretilmiş, belki bugünün bile ilerisinde bir medeniyet yaşanmıştır.

Aydınlanmanın, özgür düşüncenin olmadığı, biliminin, sanatın hayatın içinde yer almadığı hakim güçlerin organizasyonu ile oluşturulmuş din temelli  yönetim anlayışına sahip bu devlet yönetimlerinin bu kavramlar ile barışık olması doğası gereği zaten mümkün değildir. Kırılma da bu değerlerden kopmaya başlandığı dönemlerden itibaren olmuştur.

Günümüzde dünya siyasetine ve ekonomisine hakim olan devletler tarafından dolaylı veya direkt olarak kurulan, yönetilen bölge devletlerinin demokratik yapılanmadan uzak, teokratik yönetimlere sahibi olmaları, örgüt veya grupların ise cihatçı, selefi anlayışta olmaları bu coğrafyanın neden bu duruma düştüğüne ve gelecekte neler yaşayacağına dair sorulara cevap niteliğindedir.

Otoriter bir yönetimden kurtulduğu için bayram eden kitleler daha demokratik, özgür bir ülkenin kendilerini beklediğini düşünüyor olabilirler. Oysa ki kendilerini bekleyen elbette ki bir başka otoriter, teokratik yönetim. Hem yeni otoritenin yapısı hem de organizatör ülkelerin varlığı buna izin vermeyecektir.

Sonuç olarak elde var olan milyonlarca insanin silinen geçmişleri, heba olan gelecekleri ve hayalleridir. Mevcut dünya düzeni değişmediği sürece de bu coğrafyada bir değişiklik beklenmemelidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *