Asgariye Beştepe’den müdahale: 24 bin lira gündemde
Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrası asgari ücretle ilgili konuştu.
Hem çalışanlarımızın beklentilerini gözetecek hem de ülkemiz ekonomisine taşınması ağır bir yük getirmeyecek bir anlayışla sürecin yürütüleceğine özellikle inandığını dile getirdi.
Yükün ağırı tabii ki de ücretli kesimde olacağı bir gerçek.
Orta Vadeli Program'da (OVP) 2025 hedef enflasyonu %17.5. Bakan Şimşek topu Asgari Ücret Komisyonu’na atmasına rağmen Merkez Bankası kaynakları ve ekonomi yetkilileri hedeflenen enflasyonun üzerinde, %25 civarında uzlaşılmasını arzu ediyor.
İŞVEREN NE DİYOR?
Ekonomik akranlarımızdan daha fazla yaklaşık 500 dolar civarında bir asgari ücrete sahibiz. İşbu durumda %25 artışın üzerindeki rakamlar üretim merkezlerinin başka ülkelere gitmeye zorlayabilir. (Bakınız: MÜSİAD Başkanı: Bana göre yüzde 25'in üzerinde bir asgari ücret artışı doğru değil) Bu da 22.000-22.500 lira bandını teyit ediyor.
Yaklaşık bir ay önce 126 ekonomistin gerçekleşen enflasyon oranında artış olmasının dikkate alınması çağrısı %45 zam bekleyen işçi sınıfından yana poziyon alıyor. Önceki senelerde gerçekleşen enflasyona göre artış yapılmasını yanlış bulanlar fikirlerini değişmiş olmalı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe de %76’lık bir artışa karşılık gelen 30.000 liranın altının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
EKONOMİ YÖNETİMİ İLE KÜLLİYE’YE KARŞI
İktidar ise hala tek ses olabilmiş değil. Ekonomi yönetiminin bakanlık ve Merkez Bankası tarafı hedef enflasyona yakın bir zam istiyor. Bakan Şimşek göreve geldiği dönemden beri sesli bir şekilde dile getirdi.
Beştepe kulislerine göre Cumhurbaşkanlığı gerçekleşen enflasyonun bile ötesine geçmeyi değerlendiriyor. 24 bin 500 lira asgari ücret için nabız yoklanıyor. Son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın.
KOMİSYONDAN NE ÇIKACAK?
Toplam 4 defa toplanması beklenen Asgari Ücret Komisyonu’nun beklenen ilk toplantısı 10 Aralık günüydü.
Asgari ücret için oluşturulan komisyonun başkanlığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından atanan biri yaparken, işvereni temsilen TİSK, işçileri temsilen Türk-İş bulunuyor. Asgari ücret 21.yüzyılda sadece 6 kez oybirliğiyle kabul edildi. 16 defa oy çokluğuyla belirlenen asgari ücret rakamında işverenler yalnızca 2 defa muhalefet konumuna düştü. İktidar işverene verdiği top koşturma alanını işçilere de verecek mi?
Asgari ücret zam konusu bir yandan Merkezi yönetim bütçesi Ocak-Ekim 2024 döneminde 1,260 trilyon lira açık verdi. Geçen yılın aynı dönemin tam iki katı. Bu yıl yapılacak zam oranı seçim dönemine girildiği dönemde yapılacak paketleri etkileyecek. Zira bu borç stoğuyla 2025 yılı bütçeyle mücadele yılı olacak.
Geçtiğimiz iki yıl zamlar yüksek tutuldu. Bu yüzden muhalif ekonomist ve siyasi partiler tarafından bir sürü eleştiri geldi. İktidarın yüksek zam yapmasının sebebi tabii ki de sosyal adaleti ve refahı göz önünde bulundurması değildi. Seçim ekonomisi gerçeğinden ibaretti. Diğer taraftan kısa vadeli saadet için yüksek zammı yanlış bulan muhalifler de bugün sosyal adalete dem vurarak daha yüksek Asgari ücret zammı talep ediyorlar. Sadece siyasette değil, ekonomide de dün dündür, bugünse bugün…
Uzun zamandır iktisadi hedeflerini tutturamayan iktidar 2025 enflasyon tahminine de yanılacak. Bu çok normal. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı’nın “müjdesiyle” %30’a varan zam oranıyla hem ekonomide kararlı (!) duruşu gösterdik, hem de halkı enflasyon karşısında ezdirmedik diyecekler.