Ateş, Aş ve Şömine
Şöminenin yaşamda ateşin kullanılmaya başladığı çok eski çağlardan bu yana var olduğu insanoğlunun ısınma, yemek yapma, geceleri ışık, başında birleşildiği alan olarak kabul etmek yanlış olmaz.
Kaynaklara göre yerlere kazılan çukurlarla başlayan hikâyesi yakılan ateşin dumanları yapının tavanına delikler açmak suretiyle oluşturulan ilkel baca sistemini oluşturmuş. İki katlı evlerin ilk yapıldığı dönemlerde bile bu teknolojinin kullanıldığı şömineler aynı dönemde yapıların dış mekânlarda de yer almaya başlamış. 1678 yılında İngiltere Kralı II. Charles'ın yeğeni Prens Ruppert'ın şöminelerde hava akımı ve bugünkü baca sistemini geliştirmesi ile şöminenin tarihinde iki büyük devrim gerçekleştirmiş olduğunu biliyoruz.
Şömine bu durumda ilkel bir kültür. Coğrafyanın hangi konumunda olursanız olun mekânın içinde arzulanan son yıllarda da sıkça tercih edilen dekorasyonun da parçası demek yanlış olmaz. Güncel zamanda her mekân için alternatif çözümleri olan şöminelere gelin birlikte bakalım.
Kullanıcı şömineli bir yaşam alanı istiyorsa tasarımcı için büyük bir ipucunu da vermiş oluyor. Sıcak, romantik hatta ışığın ilkel olanını seven ilk bakışta benim yakaladığım ip uçları bunlar. Doğal odun sobası ile ısınmak isteyen birine güncel zamandan baktığımda ilkel gibi görüneni yaşama dahil etmesi tüm mekânda farında olmadan orijinal, doğal bir sakinliği de beraberinde getiren mekanlar tasarlatmış oluyor.
Yapınız orijinal şömine kurmaya uygun değilse elektrikli, doğalgazlı, etanöllü şömineleri mekâna yerleştirmeniz mümkün. Çok çeşitli görüntü ve alternatifleri ile tek ihtiyacınız olan karar vermeniz.
Yaşam alanlarının ortak bir dili var içinizi ısıtmasını istediğiniz. Tarzı ve dönemi ne olursa olsun her yaşam alanının sıcak bir köşeye ihtiyacı vardır. Bu tek başına bir obje dahi olabilir küçük ya da büyük farketmeksizin ışığın en ilkel hali içinizi ısıtacaktır.
Şömine görünümünü mekâna yerleştirerek mumların ışıltısından faydalanarak yaşamınıza dahil etmeniz mümkün.
Çok çeşitli alternatifleri ile adından söz ettiren şöminelerin çok yönlü çözüm önerileri ile yaşama dahil etmeden dikkat etmeniz gereken unsurlar ise şöyle;
Zaten bir şömineniz varsa sorun yok, ancak bu keyfi yaşamak için mutlaka yerleşik bir şömine olması gerekmez. Evinize sonradan bir şömine yaptırmanız mümkün. Şömineler arasında seçilebileceğiniz pek çok montaj seçeneği ve yakıt tipi vardır. Bu nedenle şömine modelleri ve yakıt türleri hakkında kısa bir bilgi edinerek eviniz için en uygun şömine çeşidini bulabilirsiniz. Eğer klasik bir şömine istiyorsanız odunlu şömineyi tercih edin. Geleneksel görünümüyle odunlu şömineler dekoratif açıdan evinize değer katar. Odun ateşi de sesi ve kokusuyla huzurlu bir ambiyans oluşturmanıza yardımcı olur. Ancak klasik şömineler başta baca temizliği olmak üzere düzenli bakım ister. Aynı zamanda güvenlik önlemlerine dikkat edilmelidir. Bir başka şömine modeli doğal gazla yanan şöminelerdir. Kurulumu biraz daha karışık olsa da doğal gazlı şömineler oldukça verimlidir, ısının açılması ve kapatılması kolaydır. Ayrıca gerçek alevlerin tadını çıkarırsınız. Elektrikli şömineler de iç mekâna sıcaklık katar. Havalandırma gerektirmediğinden elektrikli şöminelerin kurulumu da kolaydır. Aynı zamanda en enerji verimli ve uygun maliyetli şömine tipidir.
Son şömine modeli ise bio ethonal ya da başka bir deyişle jelli şöminedir. Bu tip şömineler havalandırma gerektirmediği için montajı da çok kolaydır. Şöminenizi çok sık kullanmayı düşünmüyorsanız ya da arzuya göre taşınabilir bir model istiyorsanız, jel yakıtlı şömine ihtiyaçlarınız için mükemmel bir seçenek olabilir. Bu şöminelerin genel olarak çok şık ve modern bir görünüme sahip olduğunu belirtelim. Üstelik sizi gaz ve elektrik faturasından da kurtarır. Ancak tek dezavantajı en pahalı şömine modellerinden biri olmasıdır.
Hangisine ihtiyacınız var?
Ateş, aş ve şömine.
Sevgiler