İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara

ASELSAN satılır mı?

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
ASELSAN satılır mı?

Ünlü finans ajansı Bloomberg’in hafta içi yayınladığı ve bir Türk yetkiliye dayandırdığı Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen heyetin Aselsan’ı ziyaret ederek çeşitli görüşmeler yaptığına dair haberi gündeme ‘’Aselsan’ın satıldığı veya satılacağı’’ dedikodularını getirdi.

Peki, Aselsan satılır mı? Bu soruyu cevaplamadan önce kısaca Aselsan’ı tanıyalım;

Türkiye gerçekleştirdiği 1974 Kıbrıs Barış Harekatının neticesinde A.B.D. 5 Şubat 1975 Yılında Türkiye’ye karşı ambargo kararı alarak silah, askeri malzeme ve teçhizat satışını yasakladı. Ambargonun olumsuz etkilerini aşmak adına "kendi tankını, kendi silahını kendin yap" sloganı ve milletin yaptığı bağışlar ile Türk Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı kuruldu. Bu vakıf 14 Kasım 1975 Yılında Askeri Elektronik Sanayii (Aselsan)’i kurdu. O günün teknolojisine göre, TSK’nın haberleşme cihaz ihtiyaçlarının giderilmesi hedeflenmişti.

Ancak zamanla büyüyen kurum 1998 senesinde açılış sesi İzmir marşı olan ilk yerli cep telefonu Aselsan 1919 modelini üreterek ne kadar geliştiğini gösterdi. Telefonun piyasada ciddi talep görmesi üzerine Aselsan 1920 modeli geliştirilmiş maalesef 1923 modelini üretirken patent sorunu, yeterince destek görememesi ve sürecin kötü yönetimi sonucu üretimlerini durdurmak zorunda kaldı.

Günümüzde ise dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul edilen "Defense News Top 100" listesinde 48. Sıraya girecek kadar gücünü artıran ve büyük oyuncular arasında yerini alan global bir savunma sanayii şirketine dönüştü.

Brand Finance Turkey 100 sonuçlarına göre ise 2021 yılında marka değerini en fazla artıran şirketler arasında 1. Sıraya yükseldi. Telsiz üretimiyle başlayan şirket birçok projeler gerçekleştirerek savunma sanayisi kategorisinde dünyaca tanınan değerli bir marka haline geldi.

9 Bine yakın çalışanıyla, geçen yıl net satışları 16 Milyar TL’yi bulan 4,5 Milyar TL net kâr yapan; kuruluşun, 3 kıta 12 ülkede faaliyeti, yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere toplamda 28 iştiraki bulunuyor.

Böylesine devasa bir kurumu elbette herkes almak ister. Almayanın aklına şaşılır da satmak isteyenin şaşılmaz mı? Uluslararası savunma ve güvenlik anlamında marka değeri haline gelen bir kuruluşu satmak tabii ki maddi bir kazanç getirecektir. Ya götürecekleri…

Doğu Akdeniz’de petrol arama faaliyetleri, Ege Denizinde mil sorunu gibi sıcak gündemlere sahip. Suriye, Libya, Irak dahil olmak üzere 9 ülkede askeri varlığını bulunduran ve yıllardır terörle mücadele eden bir ülkenin, yerli ve milli üretim yaparak en büyük müşterisinin Türk Silahlı Kuvvetleri olduğunu bildiğimiz bir kuruluşun satılması hiç mantıklı değil!

Türkiye’nin savunma ve güvenlik alanında bir kurumunu satmak yerine daha çok güçlendirmek gerekir ki; bu konuda doğru bir rota izlendiğini görebiliyoruz. Aselsan; Türkiye’nin 2020 yılı en çok AR-GE yapan şirketleri arasında 739 projesi ve 3,3 Milyar TL harcamasıyla ilk sırada yer aldı. Ayrıca 1117 kadın çalışanıyla Ar-Ge bölümünde en yüksek kadın çalışan oranına sahip olması da onur verici

‘’Güven veren Teknoloji’’ sloganıyla güzel işler çıkaran Aselsan’dan beklentimiz yüksek. Özellikle Enerji, Sağlık ve Telekom teknolojileri pazarına girme hedefi bulunan kurumun tekrardan cep telefonu üretmemesi için bir sebebi yok! Aselsan’ın bildiğimiz üzere pil teknoloji şirketi Aspilsan isimli iştiraki var. Bilkent Üniversitesiyle ortaklaşa kurduğu ve yürüttüğü Türkiye’nin ilk çip fabrikasına sahip olan AB- Mikro Nano iştiraki de var. Türkiye’nin güzide mühendisleri de görev alıyorken akıllı bir cep telefonu üretebilmesi meşakkatli olabilir ama imkânsız değil!

Akıllı cep telefonu konusunda yerli olarak Vestel, Casper ve General Mobile markaları bulunurken ilk yerli ve milli cep telefonunu üreten Aselsan’ın tekrardan piyasaya dahil olması güzel bir adım olacaktır. Umarız bu konuyla ilgili çalışmaların başladığına dair haberler alırız. Yarım kalan başarı hikayesi tekrardan yazılır.

Son olarak iddia edildiği gibi ileri teknoloji ve yüksek kaliteli projeleriyle geleceğe dair umudumuz olan Aselsan’ın B.A.E’ye satılacağı haberinin tamamen gerçek dışı olduğunu Aselsan bizzat resmi olarak duyurdu. Bizler de inanıyoruz ki savunma sanayi alanında dışa bağımlılığı azaltması için Türk Milletinin dişinden tırnağından artırarak yaptığı bağışlarla kurulan ve stratejik önemi bulunan Aselsan satıl(a)mayacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *