Bu kaçıncı Yeni Dünya Düzeni?
AMERİKAN başkanlarının yeni dünya düzeni hayalleri hiç bitmiyor. Bu kez de Joe Biden müjdeyi verdi.
“Yeni Dünya Düzeni’ni kuracağız!”
ABD Başkanı Joe Biden, pazartesi günü Washington’da bir grup iş insanı ve örgütünün temsilcileriyle yaptığı görüşmede “Yeni Dünya Düzeni”ni kuracağız, bu bizim liderliğimizde olacak” dedi.
Dünyayı küresel bir örgütün ele geçirdiğine inanan özellikle ABD’deki aşırı sağcı ve dinci komplo teorisyenleri önceki akşam sosyal medyayı inlettiler.
Bu açıklamayı pandemi, aşılama kampanyaları, maske ve kapanmalara bağlayarak “küreselcilerin itirafı”, olarak nitelediler.
Ama benim en çok dikkatimi ve tepkimi çeken
ABD Başkanı’nın büyük bir soğukkanlılıkla Ukrayna’daki savaşı, milyonlarca insanın savrulmasını, ölümleri, yıkımları bir “fırsat” olarak görmesiydi.
YENİ DÜNYA DÜZENİNİN TAM ZAMANI MI
“ANNEMİN bir sözü vardır” dedi Baydın, “ Bakmasını bilirsen her şerde bir hayır vardır der. İçinde bulunduğumuz durum da gerçek değişimleri yapabilmek için anlamlı fırsatlar yaratıyor.
Bugün, sadece dünya ekonomisi açısından değil ama dünya açısından da her üç- dört nesilde bir ancak görülebilecek bir durumla karşı karşıyayız.
Geçen gün üst düzey bir askeri yetkili güvenli bir toplantı sırasında bana, 1900 ile 1940 yılları arasında 60 milyon insanın öldüğünü söyledi. Bundan sonra yeni bir dünya düzeni kuruldu ve o zamandan beri yenisi kurulmadı. Gene çok insan ölüyor, kaos derecesinde değil tabii.
Şimdi bazı şeyler değişirken, yeni bir dünya düzeni kurulmalı ve onu biz yönetmeliyiz. Ve bunu yaparken özgür dünya ile birleşmeliyiz.”
İLK KEZ DUYMUYORUZ
YENİ Dünya Düzeni kavramını ilk kez duymuyoruz.
Birinci ve İkinci Dünya savaşları sonrası Woodrow Willson ve Winston Churchill tarafından küresel dengenin oluşturulması anlamında kullanıldı ilk kez.
Richard Nixon 1972’de Çin’i ziyaret ettiğinde, “Hepimiz yeni bir dünya düzeni kurmayı umuyoruz” demişti.
1987’de Mihail Gorbaçev komünist sistemin sonunu, “Yeni bir dünya düzenine yol alıyoruz, bir daha komünizm yoluna dönmeyeceğiz” sözleriyle haber veriyordu.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Baba George Bush, Kongre’de 11 Eylül 1990’da yaptığı konuşmada, “Yeni bir dünya düzenine doğru” derken amacının “Soğuk Savaş sonrası eski Sovyet devletleriyle küresel yönetim birliği” olduğunu söylüyordu.
Barak Obama da iktidara geldiğinde yeni dünya düzenini vaad ediyor, İstanbul’da Ortaköy Camii önünde verdiği resimle birlikte yayınlanan konuşmasında yeni dünya düzeninde ılımlı İslam mesajının Türkiye örneği üzerinden düzene taşınacağını haber veriyordu dünyaya.
BOŞ HAYAL
UKRAYNA savaşı Biden’ın tahayyül ettiği gibi yeni bir dünya düzenine yol açmayacak. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra yeni bir düzen yaratmak üzere atılan her adım ters tepti. Tam tersine yeni bir dünya düzensizliği hakim oldu.
Ukrayna savaşı ile Birleşmiş Milletler, NATO vs gibi uluslararası örgütlerin, “Batı ittifakı”nın, ve Rusya’nın küresel bir güç olma iddiasının inanılırlığı kalmadı.
Bazı analistler Ukrayna savaşı sayesinde Batı ittifakında birliğin güçlendiğini, NATO’nun çanlandığını ileri sürseler de bunlar köklü ve ümit veren değişimler değil.
1992’de ABD’nin Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Strobe Talbot, TİME Dergisi’ne verdiği röportajda yeni dünya düzenini savunurken, “Önümüzdeki yüzyılda, ulus devletler bugünkü anlamlarını kaybedecekler. Bütün uluslar tek ve küresel bir otoriteyi tanıyacaklar. Ulusal bağımsızlık iyi bir fikir değildi zaten” diyordu.
Tahminleri tutmadı.
21. Yüzyılda ülkeler bağımsızlıklarından vaz geçmedi.
Ukrayna, halkların ulus devletlerinden ve bağımsızlıklarından vaz geçmeyeceğini Rusya’ya karşı mücadelesiyle dünyaya gösterdi.
YENİ BİR İDEOLOJİ
ESKİ anlayışlar, eski iddialar ve eski yöntemlerle yeni bir dünya düzeni kurmak mümkün değil.
Yakın geçmiş, ne kadar çok insan ölürse, ne kadar büyük felaketler yaşanırsa yeni düzen daha iyi kurulur diye yola çıkanların duvara tosladığı örneklerle dolu.
Bu anlayışın açtığı yaralar ne Irak’ta sarıldı, ne Afganistan’da, ne Libya, ne Yemen, ne de Suriye’de.
Yeni bir dünya düzeni için yeni bir ideoloji gerekiyor. İnsanları yeni bir kadere inandıracak, ayağa kaldıracak bir ideoloji.
Eşitlik, refah dağılımı, şeffaflık, hesap verilebilirlik, demokrasi ve insan hakları temelinde yükselen, çevreye ve gezegene sahip çıkan, sürdürülebilir yaşam hakkını önceleyen yeni bir sistemi vaat edemeyen hiçbir düzen yeni bir dünyayı yaratamaz.