Dublin niree Dallas nire?
Benim yurt dışı serüvenim 1980 yılı ocak ayında İrlanda’nın başkenti Dublin’de başladı. 2000 yılının ocak ayında ise Dallas’ta apayrı bir kıtada apayrı bir coğrafyada devam etmeye başladı ve halen devam ediyor. Dublin Dallas’a göre çok küçük ve kökü çok eskilere giden bir kent. Dallas ise göreceli olarak daha yeni fakat çok büyük bir yerleşim yeri. Etrafındaki şehirciklerle birlikte çok yaygın bir yerleşim alanı. Amerikalılar bu kadar geniş yerleşim alanlarına Metropol kelimesinden üretilmiş Metroplex adını takmışlar. Hava Alanı ise iki şehrin ortak ismini taşıyor: Dallas-Fortworth Airport, kısaca DFW simgesi ile tanınıyor uçak bileti alırken.
Dublin’deki yaşamım iki işi birlikte yürütmemi zorunlu kılıyordu, bir yanda Dublin Üniversitsi Trinity College’de başlayıp Dublin Teknoloji Enstitüsünde devam eden öğretim üyeliği, diğer yanda ise Rahmetli Nezih Demirkent yönetiminde adam gibi bir gazete olan Hürriyet’in kadrolu maaşlı muhabirliği ve bir yandan da haber başı para ödeyen TRT muhabirliği. İlk olarak Hürriyetin yurt dışı muhabirlerinin katkıda bulunduğu Hürriyet muhabirlerinde sayfasına yazılarım, daha sonra da Hürriyetin bir ekinde yayımlanan yazılarım oldu. Eskiler beni hala Dublin yazılarımdan hatırlayıp orada yaşadığımı sanıyorlar. Dublin’den sonra bir süre Hollanda serüveni araya girdi, orada iken de Radikal ve Referans’ta köşe yazıları yazdım.
Dallas’ta ise durum çok farklı. 22 yıldır çalıştığım Teksas Üniversitesi (University of Texas at Dallas-UTD) benim ikinci bir işe ihtiyaç duymama gerek bırakmadı. Ama Cumhuriyet bir tutku, bir Atatürkçü ideali, paraya pula gerek yok… Hem Pazar yazıları hem de Görüşler sayfasına akademik ve siyasal nitelikli yazılar yazdım bir süre. Sonra bir yeni yönetim geldi bizim sayfayı kapattılar tasarruf lafı ederek. Oysa gazetenin mal varlıklarını satmışlar iddiaları var.
2000 yılı ocak ayından bu yana çalıştığım Teksas Üniversitesi 14 üniversiteden oluşan bir yüksek eğitim sistemi. Dünyanın en önemli kanser Hastanesi olan Houstondaki Anderson Cencer Center ile dünyanın en iyi araştırma hastanelerinden olan Soutwestern Medical Center da sisteme bağlı üniversiteler arasında. University of Texas(UT) tek bir mütevelli heyeti yönetiminde ve en tepede de bir üst yöneticisi var. Her üniversitenin kendi rektörü var. Teksas Üniversitesi sisteminin öğrenci sayısı 221 bin, 2,16 milyar dolar araştırma bütçesi, 17.19 milyar dolar yıllık bütçesi ve hastanelerinde 7,4 milyon hastaya hizmet veriyor, ve 100 bin çalışanı var.
Teksas eyaletinin ABD’nin Alaska’dan sonra ikinci büyük eyaleti, toprakları Türkiye toprakları kadar büyük. Teksas Amerikan Birliğine katılmadan önce tek başına bağımız bir ülke idi, kendine özgü Teksas Doları vardı ve tek yıldızlı ayrı bayrağı vardı, halen eyalet binalarında ABD bayrağı ile birlikte asılır, Teksas eğer Amerika’dan ayrılmış olsa dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girer. Küresel şirketlerden Pizza Hut, AT&T. Keller Williams., American Airlines,Tenet Healthcare, JCPenney ve bilgisayar devi Dell ile Schlumberger Teksas merkezli. Amerika’nın en büyük ve yaygın gıda şirketlerinden olan Whole Foods ve Central Market de Teksas’ta kurulmuş,. Ayrıca Whataburger, Five Guys,Wendy’s, Inan-out Burger hep Teksas’ta kurulmuş ve dünyaya yayılmış markalar.
Dallas’ta yaşayan Türklerin sayısı giderek artıyor, Türkiye’deki durumdan memnun olmayan çok sayıda profesyonel, işadamı Dallas’a geliyor. Buradaki Türklerin ülkeleri ile bağları kopmadı, kendi aralarında ulusal günlerimizi kutluyorlar. Türk çocuklarına Türkçe eğitim veren gönüllü kuruluşlar var.
Dallas yazları çok sıcak olur, Mayıs ortalarından sonra sıcaklık 40 dereceleri bulur ve bana Dublin’in serin havalarını özletir. Dallas arada sırada fırtınalardan ve tayfunlardan da payını alır. Ekim ortalarında serinlik başlar, hiç beklemediğiniz bir gün sıcaklık 30 dereceler üzerindeyken bir de bakarsınız ertesi sabah 16 dereceye düşmüş. İlk işiniz bir grip aşısı yaptırmanız. Eğer 65 yaşın üstündeyseniz grip aşısı parasız, devlet ödüyor. Ben de geçenlerde gidip aşıyı yaptırdım. Ani hava değişikliklerine karşı bir önlem ama bakalım ne olacak.