TOKİ’nin açıklanmayan kriterleriyle örtülü operasyon!
TOKİ, ilk defa ev ve işyeri sahibi olacak vatandaşlara, “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi” sloganı ile kampanya başlattı. Kampanyanın ilk günü 14 Eylül’de sistem kilitlendi.
Kampanyaya dair, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “2+1 konutların başlangıç fiyatı 608 bin TL ve aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle, 240 ay vadeyle (20 yıl) sahip olunabilecek.” ifadesini kullanmıştı.
Özel bir TV kanalında konuşan, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ise, "Büyükşehirlerde 2+1 konutun fiyatı 780 bin lira civarında." açıklamasıyla, büyükşehirlerde farklı fiyata dikkat çekerken, “civarında” sözü ile aslında rakamın da netleşmediğini anlatıyordu.
RAKAMLAR REVİZE EDİLMELİ
Öte yandan, hiç açıklanmamış olsa da, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehir niteliğindeki kentlerde 2+1 daire için ödenmesi gereken aylık rakam 2 bin 280 lira değil, bu durumda 2996 lira 66 kuruştu. Yüzde 10’luk peşinat ise 60 bin lira değil, 78 bin liraydı. (Bu rakam her yıl memur fiyat artışı kadar da artırılacak)
TOKİ Başkanı’nın ifadesine ne TOKİ’nin sitesinde, ne de diğer haberlerde yer verilmemişti. –TOKİ’ye telefonla erişimi de mümkün olmadı- Tabii tüm bilinmeyenler bunla da sınırlı değil, başvuru kriterleri de net olarak ifade edilmemiş, yoruma açık bırakılmıştı.
Muhalif, bu düzeyde bir projenin, yoruma açık bırakılmasının ardında, politik bir hamle buldu. Bu yolla ekim sonuna kadar Türkiye genelinde, kâğıt üzerinde fiyatların düşürülmesi planlandığı ortaya çıktı.
"Tapuda üzerine konut bulunmayan" ifadesine karşılık, hisseli konut sahibi olanlar, hatta miras yolu ile bir konutun hissesine sahip olanların durumuna yönelik hiçbir yerde, açıklama bulunmuyordu.
Öyle ya, borsa da büyük bir bankacılık kâğıdından 60 bin liralık hisse aldığınızda, nasıl o bankanın sahibi olmuyorsanız, miras yolu ile bir konutun 60 bin liralık hissesine sahip olduğunuzda da, o konutun sahibi olamazsınız.
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, Muhalif ile bir tüketici sıfatıyla konuştu. Deniz, hisseli yerin iki şekilde olduğuna işaret ediyor:
MİRASÇI HİSSEDAR TOKİ’DEN YARARLANIR
“İştirak halinde mülkiyet miras yoluyla geçen mallarda geçerlidir. Yani, diğer paydaşlarla kullanım söz konusudur. Bu kişiler, kanaatimce sosyal konut kampanyasından yararlanabilir.”
TEFRİK EDENLER TOKİ’DEN YARARLANAMAZ!
“Müşterek mülkiyet, yani hisse alıp sonradan ayıranların durumu ise ikinci kategoriye giriyor.
Kimin hangi taşınmazın sahibi olduğu belirlenmiştir (tefrik edilmiştir) Bu tip durumdakilerin ise TOKİ’den yararlanamayacağı görüşündeyim.
Bu boyutta bir kampanyada, hisseli mülkiyet sahibi kişilerin bu projeden yararlanıp yararlanamayacağı bilgisi net olarak belirlenmeli ve bir avukatın yorumuna bırakılmamalı.”
CİMER’e bu konuda başvuru yapan vatandaşın dilekçesini, TBF’nin izni ile yayınlıyoruz:
“Kentsel dönüşüme girmiş, atıl durumda, yıkılmış ve tapulu ‘bir adet ev’ var üzerime. Kentsel dönüşümün ne zaman hayata geçirileceği belli değil ve 4 yıldır kirada oturuyorum. Bu evin hiç bir şekilde bana ve aileme katkısı yoktur. Ev tapulu olduğu için ve TOKİ'lere müracaat edenin üzerine hiç tapu kaydı olmaması şartı olduğu için ne TOKİ evlerine müracaat edebiliyorum ne de başka imkânlardan faydalanabiliyorum. Yeni 81 ilde TOKİ projesine başvurularda bu konuya bir çözüm üretilmesini, atıl durumda olan evlerin sahiplerine başvuru imkânının getirilmesini arz ve talep ederim.”
Avukat Deniz, vatandaşın uzun yıllardır İstanbul’da olduğunu, köyünde kullanamayacağı, kentsel dönüşümde bir kulübesi olması halinde de TOKİ’nin sosyal konut kampanyasından yararlanamayacağına dikkat çekiyor.
“ANADOLU’DAKİ TAŞINMAZINIZI UCUZA SATIN”
Deniz, sosyal konut projesine katılmak isteyenlere yönelik olarak, karanlıkta bırakılan başvuru kriterleriyle, tek bir mesaj verdiğini okuyor:
“Hükümet, TOKİ projesine katılmak isteyen ve kırsalda taşınmazı olanların, konutlarını bir yakınlarına kağıt üzerinde, ucuza satacağını öngörüyor. Böylece, ekim ayı sonuna kadar gayrimenkul fiyatlarının düşürülmesi planlıyor.”