Pandemi günleri
Güzel günler Muhalif okuyucuları...
Bildiğiniz üzere evlerden çıkmak, rahat rahat bir yerlere gitmek artık hayal oldu. Olduğunuz yerde tıkıldık kaldık. Hem hareket etmiyor hem de kekler, börekler, çörekler sırasıyla midemize girmek için can atıyor! Buna bir "dur" demenin, kandaki şeker oranını, insülin direncini bu kadar çok fazla yukarıya çekmenin vücudumuza verdiği zararlara engel olmanın zamanı gelmedi mi?
İyi bilirsiniz ki fazla şekerli ve abur cubur tarzı, hızlı tüketilen, paketlenmiş gıdaları tüketmek, bedenimiz için çok zararlıdır. Bu tarz yemekler arkasından, üzerime bir ağırlık çöktü; ay şöyle bir uzansam da yediklerimi sindirsem, gibi kelimeleri, hem duymuşuzdur hem de çok kullanmışsınızdır.
Bunun başlıca sebebi; şeker vücuda girdiği gibi, bir atom bombası efekti yaratır ve fazla karbonhidrat (unlu mamüller, makarna, pirinç pilavı gibi...) kan şekerinin yükselmesine bu da yorgun düşmenize sebep olur. Vücut hummalı bir çalışmaya girer ve içeri giren bu zararlı maddeleri çözümlemek, ayrıştırmak için anneciği ağlayana kadar çalışır, didinir ve yıpranır. Bu yıpranma sizin kan yolu olan damarlarınızda sertleşmeye kadar uzanan kalp damar sertliği ve diyabet problemlerine doğru uzar gider.
Diyeceksiniz ki ağzıma iki poğaça attım, neler geldi başıma! O zaman ben de size şunu söyleyim. 2 poğaçanın kalorisini yakacak yürek varsa, lütfen yiyin. O yürek yoksa, kendinizi bu kadar zorlamamaya gayret edin.
O zaman sonuç olarak ne diyoruz? Besin olarak tükettiğimiz gıdaların, kalori oranlarının yüksek olmamasına dikkat ediyoruz. Makarna, pilav, ekmek, tatlı gibi ihtiyaçlarımızı kesinlikle sınırlandırıyoruz. Eğer pilav yemek istiyorsak yanında kesinlikle protein tüketiyoruz. Ayrıca, "misafire kepçe, kendinize tatlı kaşık pilav servis etme mantığını" benimsiyorsunuz. Böylece hem porsiyonlarımızı düşürmüş hem de misafirperverliğimizden ödün vermemiş oluruz.
Bunları yapmak bu kadar kolay değil ama ufak bir adımla başlamak size çok iyi gelecek...
Unutmayın güzel ve sağlıklı bir yaşam için, vücudunuzu besinlerle çok yormamanız, canını çıkarmamanız gerekiyor.
Sağlıklı bir hayat dileğiyle...