Parkta otururken, alkol promil sınırı kaçtır?
Valiliğin parklarda bira içilmesini yasakladığı genelgeden; yayınlanmasından (17 Ağustos 2023) neredeyse iki hafta sonra (30 Ağustos 2023) basına yansıyınca haberim oldu. Konunun tartışılması üzerine Valilik yeni bir açıklama yaparak bunun bir hatırlatma olduğunu söyledi.
Düşünsenize, valilik kendi birimlerine hatırlatıyor ama genelgenin ilgili tüm taraflarına hatırlatmıyor.
Mesela tekel bayiinden bir şişe bira almış, bankta oturmuş içiyorum. Emniyet, jandarma, zabıta çevremi sarıp müdahale ediyor. Benim öyle bir yasaktan haberim yok, ama onların var. Ben unutmuşum, onlar biliyor. Onlara hatırlatılmış.
Neticede bu, kılık kıyafet veya mesai saatleri düzenlemesine gibi iç hizmete ilişkin bir genelge değil. Parkta oturan vatandaşı da ilgilendiriyor. Genelge herkese ulaşmalıydı.
Belki benim gözümden kaçmıştır diye valiliğin Twitter hesabını geriye doğru taradım, konuyla ilgili bir açıklama göremedim. Genelgenin yayınlandığı 17 Ağustos 2023 tarihinden Tuzla Muhtarlarını ziyaretle ilgili haber vardı.
***
Genelgede “İstanbul Valiliği olarak bu hatırlatma genelgesini yayımlamamızda, İlçe ziyaretlerimizde muhtarlarımızdan, sosyal medya ve bireysel olarak vatandaşlarımızdan gelen, alkol tüketimine bağlı olarak gelişen asayişi bozucu olaylara ilişkin şikayetler etkili olmuştur” deniliyor.
Hakikaten 17 Ağustos tarihinde Tuzla İlçesi Muhtarlar toplantısı haberinde "Muhtarlarımızın aktarmış olduğu tüm konuların takipçisi olacağız.” ifadeleri yer alıyor.
Demekti muhtarlar aktarmış, valilik bunu yeterli görüp genelgeyi yayınlamış.
***
Genelgede “İlgili makamlara yapılan şikayetlerde, ilimiz sınırları içerisinde güvenlik ve asayiş bakımından, kamu düzenini bozan ve halkın huzurunu kaçıran olaylara karışan şahısların ekseriyetle alkollü oldukları, umuma açık park, plaj, sahil ve benzeri alanlarda alkol alan şahısların çevreye rahatsızlık vererek halkımızda korku ve panik yaşanmasına sebep oldukları tespit edilmiştir.” deniyor.
Bu ifadelere yani; umuma açık park, plaj, sahil ve benzeri alanlara” ayrıca ve özellikle Esenler’in de eklenmesi yerinde olurdu. Google’da “Esenler çatışma” yazdığınızda ilk sayfaya düşen haberlerden birkaçı:
Esenler'de silahlı saldırı (23.0cak 2023)
Esenler’de otoparktakilere silahlı saldırı! Bekçi hayatını kaybetti.(27.7.2022)
İstanbul Esenler'de komşular arasında yaşanan gürültü kavgası kanlı bitti (27.Şubat.2023)
Esenler’de kasap dükkanına bir günde iki silahlı saldırı (23 Haziran 2023)
Esenler'de kuaföre silahlı saldırı kamerada
Cadde ortasında kurşun yağdırdı. Esenler'deki silahlı çatışma kameraya yansıdı (7 Haziran 2021).
Bütün bu örnekler çevreye rahatsızlık vererek halkımızda korku ve panik yaşanmasına sebep olmaz mı? Ben, Esenler’in bulunduğu yakada yaşamıyor olmama rağmen, bu haberler nedeniyle korku ve panik yaşıyorum.
“Güvenlik ve asayiş bakımından, kamu düzenini bozan ve halkın huzurunu kaçıran olaylara karışan şahısların ekseriyetle alkollü oldukları” ifade edildiğine göre, Esenler’deki olaylara karışanların da ekseriyeti alkollü olmalı diye düşünüyorum.
Haritadan baktım, Esenler’in denize sınırı yok. Umuma açık park, plaj, sahil ve benzeri alanlara getirilen yasaklamanın dışında kalıyorlar. Esenler’i ayrıca listeye katmak gerekir, demem bu sebeptendir.
***
Araba kullanırken alkol limiti 0.5 promil. Bu da 50cc’lik bir şişe bira demektir. Yani direksiyon başına bir şişe bira içerek geçebilirsiniz. Genelgeye göre bankta otururken bir şişe bira içemezsiniz.
Parklarda da benzeri uygulamaya gidilebilir. Tabii parktaki bank, araba gibi hareket halinde olmadığından bu sınır daha yüksek olabilir. İki bira mı, üç bira mı, dört bira mı… teknik bir çalışmanın konusudur. Belirlenen promile kadar alkolün parkta tüketilebilmesi gerekir.
Tabii valiliğin bahsettiği asayiş bozucu olay; parkta birasını içen birini görünce asayişi bozulan vatandaş şikayetlerinden kaynaklanmıyorsa.
***
Yasaklama genelgesi hatırlatma genelgesine dönüşmeden önce Cüneyt Özdemir konu hakkında görüşünü paylaştı: "1. Dünya ülkelerinin hiçbir yerinde 21 yaşından küçüklere içki satılmıyor. ABD'de elinde bira şişesiyle dolaşamazsın. Hiç bu meseleyi laiklik maikliğe indirmeyin, doğru bir karar." dedi.
Sonra İstanbul Valiliği Basın Müdürü: Açık alanda içki içmek yasaklanmadı, sadece çevreye rahatsızlık veriliyorsa cezai işlem uygulanacağını kendi halinde içki tüketen vatandaşlara yönelik bir yasak kararı olmadığını belirtti.
“Vatandaş gitmiş Maçka Parkı'nda, Caddebostan'da ya da herhangi bir yerde arkadaş grubu ile ufak tefek bir şeyler yiyip içiyor, bunlarla bizim bir meselemiz yok. Ancak çevreye rahatsızlık veriliyorsa uygulama yapılacak." dedi.
Buradan “Elinde bira şişesiyle dolaşabilirsin.” anlamı çıkıyor. Bu açıklamayla Cüneyt Özdemir’e cevap hakkı doğuyor. Yeni bir açıklama yaptı mı bilmiyorum.
***
Bir de takıldığım bir husus var: Çevreye rahatsızlık veren “Ufak tefek bir şeyler yiyip içmiyorsa” bunlara uygulama yapılmayacak mı? Onlara serbest mi?
Yok onlara da müdahale edilecekse, konunun öznesi neden “Ufak tefek bir şeyler yiyip içmek” oluyor da, çevreye rahatsızlık vermek olmuyor? Benim için karışık bir konu.
***
Bu meselede bir boşluk var. Eminim siz de hissetmişsinizdir ama tam adlandıramamışsınızdır. Sizi üzmeden ben söyleyeyim: Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin açıklaması… Halen yok. Gözüm kulağım orada.
Valilik; ilk yasaklama genelgesinden sonra tartışmalara taraf olmayıp, konuyu Dezenformasyonla Mücadele Merkezine bıraksaydı konu bu kadar dallanıp budaklanmazdı.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: ”Valiliğin içki yasağına dair genelge yayınladığı” şeklindeki iddialar manipülasyon içermektedir.” deyip meseleyi hallederdi.