İtalyan ve Türk arkeologlar, “Antik Anadolu’da betimlemeler ve törenler” başlıklı 15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu’nda buluştu!
İtalyan Kültür Merkezi’nin bu yıl ilk kez İstanbul Üniversitesi ile işbirliği içinde düzenlediği 15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, 4 Ekim Cuma günü “Antik Anadolu’da Betimlemeler ve Törenler: Mekânlar, Anıtlar, İmgeler” ana başlığıyla gerçekleşti!
Açılışı Venedik Sarayında gerçekleşen bu ilk ve özel organizasyonun her salisesini yaşadık. Zaten İtalyan Kültür Merkezi ile çok uzun yıllara dayanan dostluk ve paydaşlık kapsamında böylesi uluslar arası bir organizasyonda ve kendi topraklarımın zenginliğinin iş birliği ile geleceğe aktarılmasındaki süreci deneyimlemek tarifsizdi. Hem Venedik Sarayı hem yine tarihi İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi içinde o koku ve dokunun izlerinde harika bir öğrenme fırsatı tanındı.
15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, İtalya Dışişleri Bakanlığı Ülke Tanıtım Genel Müdürü Alessandro De Pedys, İÜ Rektörü Osman Bülent Zülfikar, İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo, İlber Ortaylı gibi siyasi, diplomatik ve akademik yetkililerin ve akademisyenlerin katılımıyla 3 Ekim akşamı Venedik Sarayı’nda özel bir açılış davetiyle başladı.
Sempozyumun akademik oturumları ise 4 Ekim Cuma günü herkesin katılımına açık, ücretsiz ve kayır olarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konsey Salonu’nda gerçekleşti. Gün boyu süren oturumların prehistorya ve protohistorya dönemlerine odaklanan ilk bölümünün moderatörlüğünü Doç. Dr. Aslıhan Yurtsever Beyazıt; klasik ve Bizans dönemlerine odaklanan ikinci bölümün moderatörlüğünü ise Doç. Dr. Müjde Peker üstlendi.
HATTUŞAŞ YÜZYILLIK KAZI ÇALIŞMALARI
Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen etkinlikte, tarihi mirasa katkı sunmak için Türk kurumlarıyla işbirliği içinde çalışan İtalyan ekipler ülkemizin batısından doğusuna önemli arkeolojik alanlarda gerçekleştirdikleri kazıları, keşif süreçlerini, buluntuları ve hedeflerini aktardılar. İtalya ile Türkiye arasındaki kültürel diplomasi için büyük öneme sahip olan ve köklü bir bilimsel buluşma niteliğini taşıyan15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu’nun İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleşen akademik oturumlarının kaydı önümüzdeki günlerde İtalyan Kültür Merkezi’nin YouTube sayfasında yayınlanacak ve sempozyumda paylaşılan bulgular ayrıca kitap haline de getirilecek.
Venedik Sarayında gerçekleşen resepsiyon ve sunum ardından sabahın erken saatlerinde kendi Arkeologlarımızdan aldığımız bilgileri, İtalyan meslektaşlarının izleri ile örtüştürdüğümüzde ne kadar zengin olduğumuz ve bazı şeyleri ne kadar basite indirgediğimizi deneyimledik. Öz olarak ne kadar az önemsediğimiz ve tarihimizi bilmediğimiz tüm çıplaklığı ile ortaya çıktı.
Elbette İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konsey Salonunda gerçekleşen ve dolu dolu program, bir gün ile sınırlı kalmamalı. Böyle çalıştaylar çoğaltılmalı.
Anadolu’dan gelen bir sözün nereden hangi dağ dumanı olduğunu, mitolojinin gizemi ve yaşanmışlıklarının izinde öğrenme ve deneyimleme fırsatı buldum.
Muazzez İlmiye Çığ Hocamızdan öğrendiğimiz Sümerler, tabletler ve yazılar bunu bil deneyimledik. Youtube (DNA Derin NitelikliAydın Emel Seçen) adresimde bulabileceksiniz. Hatta daha fazlasını ileriki zamanlarda yine sizlerle paylaşacağım.
Türk topraklarına dağılmış muazzam bir miras üzerinde Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışan İtalyan arkeologlara sahada yürütülen çalışmaların sonuçlarını karşılaştırma olanağı sağlayan İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyomu İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo’nun ve İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi’nin girişimleriyle, Ankara İtalyan Büyükelçiliği himayesinde düzenlenen sempozyum, bu yıl ilk kez İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle, Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında tarih ve arkeoloji meraklılarıyla buluşmuş oldu.
15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, bu yıl “Antik Anadolu’da Betimlemeler ve Törenler: Mekânlar, Anıtlar, İmgeler” ana başlığıyla düzenlendi. Uluslararası bilim, akademi ve kültürdünyası tarafından geniş çapta tanınan bu köklü buluşmada, Arslantepe, Hierapolis, Karkamış, Kültepe, Uşaklı Höyük, Porsuk-Zeyve Höyük, Hattuşa, Tripolis ve Tokalı Kilisesi gibi önemli arkeolojik alanlarda faaliyet gösteren arkeologlar konuşmacı olarak yer alarak çalışmalarının sonuçlarını ve alandaki en son keşifleri katılımcılarla paylaştı.
Konuşmaların İtalyanca ve Türkçe simultane tercümeyle gerçekleştirildiği “Antik Anadolu'da Betimlemeler ve Törenler: Mekânlar, Anıtlar, İmgeler” başlıklı 15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu’nda paylaşılan bulgular, önümüzdeki günlerde ayrıca kitap haline getirilecek ve sempozyumun kaydı da İtalyan Kültür Merkezi’nin YouTube sayfasında yayınlanacak.