İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6590 %0.1
37,1652 %0.02
105.549,56 %3.094
3.152,62 0,37
Ara

Satışa gelmek

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Satışa gelmek

Suriye’de şimdilik yönetimi ele geçirdiği kabul edilen Heyet Tahrir El Şam’ın lideri Ebu Muhammed El Colani ya da gerçek ismiyle Ahmet Hüseyin El Şara’nın ailevi bağlantıları çok ilginç. Bu yazıda size biraz bundan, biraz da, siyasette  en yakınınızda sandığınız kişilerin size nasıl sırt çevirebileceklerini anlatmak istiyorum.

Şaralar, Suriye’nin çok tanınmış, üst sınıf bir ailesi. Mezhepleri Sünni. İlginçtir, bu Sünni ailenin bir ferdi olan Faruk El Şara, Alevi (Nusayri) Hafız Esad ve onun ölümünden sonra oğlu Beşşar Esad’ın hem Devlet Başkan Yardımcılığı hem de Dışişleri Bakanlığı’nı yapmıştı. Kayıtlara göre Faruk El Şara,  Ahmet Hüseyin El Şara’nın amcası. 1970’li yıllardan beri Suriye siyaseti ve diplomasisinde çok aktif rol oynadığını diplomasi muhabiri olarak çalıştığım yıllardan hatırlarım.

Faruk El Şara’nın son yıllarda Suriye siyaset sahnesinden çekildiği, hatta Beşşar Esad rejimiyle ters düştüğü için ev hapsine alındığı haberleri dolaşıyordu. Şam’da Esad rejimi yıkılınca Faruk El Şara birden ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde El Arabi El Cedid televizyonuna bir de demeç verdi. Faruk El Şara demecinde, “Suriye’deki değişimi memnuniyetle karşılıyorum,” diyerek Esad sonrası ortaya çıkan oluşuma destek verdiği mesajını dünya kamuoyuna iletti.

Gene de devlet geleneğini çok iyi bildiği için, halihazırda Suriye’nin içinde bulunduğu son derece karmaşık durumun kendisini kaygılandırdığını şu sözlerle ifade etti:

“Beşşar Esad’ın gidişi bir karmaşa ortamı yarattı. Bu durumun doğuracağı sonuçlar konusunda çok dikkatli olmalıyız.”

El Arabi El Cedid televizyonundaki söyleşisinde Faruk El Şara bölgesel güçlerin (Buradan Türkiye ve İsrail diye okuyabilirsiniz) Suriye üstündeki etkilerine de değinerek, özellikle İsrail’in mevcut durumu kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalıştığını söyledi. “İsrail, Suriye’deki mevcut durumu kendi çıkarlarına hizmet edecek şekilde manipüle etmeye çalışıyor,” diyen El Şara İsrail’in Golan Tepeleri ve diğer bölgelerdeki faaliyetlerine ilişkin endişelerini dile getirdi. El Şara’nın bu konuşmasından, değişimden memnun olsa da yeğeninin başında bulunduğu HTŞ’nin yakın gelecekteki muhtemel icraatlarından kaygı duyduğu anlaşılıyor.

Bunları yazarken, yıllar öncesine gittim. 1950-60 arası bizde iktidarda olan Demokrat Parti döneminden bir anekdotu sizlerle paylaşmak istedim. O dönem Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Demokrat Partili Celal Bayar’dı. 1954-56 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Baş Yaveri ve Muhafız Alay Komutanı Albay Refik Tulga’ydı. Refik Tulga hakkında biraz bilgi vereyim ki ne demek istediğim daha net anlaşılabilsin.

Tulga’nın Bayar’a çok yakın olduğu söylenirdi. Tulga, 1959’da  Zırhlı Tugay, 1960 başında da Tümen Komutanı oldu.  Derken 27 Mayıs 1960 askeri darbesi yaşandı. 28 Mayıs sabahı uyandığımızda İstanbul Sıkıyönetim  Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Valiliği’ne Refik Tulga atanmıştı. Tulga ilerleyen yıllarda korgeneral ve orgeneralliğe terfi etti. 1964’de Genelkurmay İkinci Başkanı oldu. Emekliye ayrılmadan önceki son görevi Brüksel’de NATO Türk Askeri Heyeti Başkanlığı’ydı. Yani demem o ki, hele de bizimki gibi ülkelerin siyasetinde, dış bağlantıları güçlü olan en yakın sandıklarınız tarafından bile satışa getirilirsiniz.  Tarihten ders almayı bilmek lazım.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *