Ay, güneş ve ay
Hadi, Yıldızlara Bakalım!
Turgut Uyar’ın, Göğe Bakma Durağından, geçerek Müze Gazhâne’ye geçiyoruz.
Dopdolu bir hafta sonunda, çocukluğumuzun eski Lunapark tünellerinden geçerek vardığımız, yüksek salıncaklardan kafamızı gökyüzüne değecek gibi eğdiğimiz an gibi.
Bize bunu hissettiren sanatçı Cem Güventürk’n den başkası değil. Açılış günü, o kadar kalabalıkta zamanım yettiği kadar kendisine ifade ettiğim ve kendisinin de “Böyle algılanmış olmasına çok sevindim. Tam da istediğimiz bunu yansıtmaktı”
YILDIZ TOZLARININ GÖKYÜZÜNE KAVUŞMA HAYALİ
Kendi bedenlerimizin çok ötesinde insanoğlunun, antik çağlardan beri anlamlandırdığı ve kavuşmak istediği tek yer, Gökyüzü!
Ancak gökyüzüne ulaşmak, hiçte kolay değil.
Hamdım, piştim, oldum mertebesine ermek, sanılanın aksine sadece acılar içinde hayıflanmaktan öte bir varoluşa varabilmek.
İnsan-ı Kâmil, olabilmek zaten kendi varlığının tespiti içinde bizi, biz yapabilen unsurlar olduğuna göre; bizi, biz olma sürecine taşıyan iyi ya da kötü olarak anlamlandıklarımız bütünü.
İşte tam da bu hayat denilen yolculuktan bizi, biz yapacak deneyimleri henüz bebek karyolasında iyi olmaya çalışan bir bir birey için dinletilen müzikten, başucuna asılı “hayaller yumağımızın” ilk örüntülerinin izlerini de tuvale taşıyan Cem Güventürk, oldukça farkındalıklı bir iş çıkarmış.
Nisan 2025, tarihine kadar gezilebilecek bu sergi içerisinde; “SANAT NEDİR?/”BEN KİMİM?” ilk başta da bahsetmiş olduğum gibi bütünsel bir bakış hikâyesini, var oluş gerçekliği ile tamamlıyor.
İBB Kültür/Miras ev sahipliğinde, gerçekleşen ve mekânın rampa olan ve bir tünelimsi yokuşu; yıldızların çocukluktan itibaren, kendi gerçekliğimizi ortaya, bütüne sunabilmek için yaşanacak deneyimleri; mutluluk, acı, insana dair ne varsa hepsinden geçebildikten sonra ki geçmek zaten herkes için kaçınılmaz, ancak “Anlamak ve Kendi var oluşunu bilmek” olduğunu yansıtıyor.
Hem sanatsal hem felsefi açıdan bakıldığında zengin bir var oluş hikâyesi, kendisini gerçekleştirmiş ve bütün ile paylaşabilen bir Cem Güventürk, gerçeğini sanatseverler ile buluşuyor.
İnsanın sadece bir başka insandan kırılmayacağını, dünyada var olan diğer canlılarında bu dünyayı paylaştıklarını bilerek; doğayı da kirletmemek gerektiğini eserlerinde ince ince betimlemiş.
Küratörlüğünü Begüm Güney’n üstlendiği, Ay Güneş ve Ay, sergisi Müze Gazhâne’ de, saat-10.00 /18.00 arasında –ücretsiz- gezilebilir.