“Sesimi duyan var mı?”
Sesi duymak kadar, önce o sese yaklaşmak ve yaklaşabildiktikten sonra da o sesi iyi duymak lâzım.
Fakat duymakta yetmiyor, iyi dinleyici olmak birden fazla şekilde kulak kabartıp, empati kurabilme yeteneğini sağlamak durumunda.
Allah sadece bize değil Dünya da kimselere bu üzüntüyü, acıyı ve dramı yaşatmasın!
Kendi başıma, evimde bir üst kurup tanımadığım ismini bilmediğim sayısı oldukça kalabalık canlara, merhem olmaya çalıştığımı Allah’ım, ben ve onlar biliyor. Hiç çocuklara yapılan paketler içinde arasına elma şekeri de koyun, demeyi akıl edip içlerine de o yoğunlukta ve bazen anlaşılmasa da, not koyduğunuzda. Yenikapı’dan uğurlanan bazılarını, hatta Kadıköy’den kalkan ve Hatay Pazar yerine ilk ulaşan su ve ilaç malzemelerinin içinden, o yazdığınız notun paylaşılması sizi ağlattı mı?
Zamanında ve yerli yerinde olan, olması gereken zaten doğru eylemdir. Sancıyı dindirmek şifası sonradan elbette gelir. Tanrı hepimizi birçok şey ile imtihan eder ve bir gün sabahlara kadar hiç tanımadığınız ama kafa kafaya, o canlara destek olan Profesörün, Hatay Medeniyetler Korosunda Korist olduğunu, Emel Hanım bu işten alnımızın akı ile sıyrılırsak çay içeceğiz, sözünüzü unutmadım. Eşim, kızım ne yol kat ettik ama hepsinden öte hayvanlara, hiçbirini ayırmadan, büyükbaş olmak üzere açlıktan kurtarmakta o an da bizim görevimizdi.
Sonra bana sordular, ekibiniz kaç kişiydi? Harika işler yaptınız. Başta ÇYDD olmak üzere ne çok insana dokunmuş ama çoğunu da kurtaramamışım. Hala bende kayıtlı durup silemediğim Vinç Operatörleri, bana o günleri hiç unutmamı hatırlatıyor. İzmir’den gelip, beni arayıp kendi arama kurtarma ekip şefi olduğu halde en kazda kalan ve dinlerken yayın kesildiğine sonra çok şükür kurtarıldığına şahitlik ettiğim pek çok an bize, ne kadar insan olabildiğimizi, geleceğe yansıtmak ve hatırlatmak üzere duruyor.
Geleceği bizi en iyi taşıyanlar ise hep gençler! İyi ki onlar var ve ben dün olduğu gibi yarın da gençlerin yanında olmaya devam edeceğim.
Gençler, Hayat, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Adıyaman pek çok noktada dokunabilmek
Herkes bir şey yapabilmek için çabaladı ama savaştan sonra bile bizi bir araya getiren tek gerçek Sanat varlığı, yine gençlerin yürek meşalesi üzerinden yükselecek.
BİZ HALA BURADAYIZ!
Olay yaşandıktan sonra duvar yazısı görmüştüm enkazlar ardından “Bir gün buraya döneceğiz!”
Hiç gitmediler ki? Asi nehrinin coşkun sularının üzerindeki çatı da köprü bile kalkmış olsa onlar, varlıkları; dilleri, sözleri, duruşları ve yürekleri ile hep var olmaya ve iyiyi- güzeli yaşatmaya devam edecekler.
Tıpkı Adıyaman’dan buralara maalesef ağır bir ameliyat sonrası yollara yollara , bitmek bilemeyen yollar, transferler, operasyonlar geçiren Medine Merve Mutlu, gibi.
Bakıyorum da ne çok can, el ele vermişiz.
Birisinin bir başkasını yargılayabilmesi için önce yargıladığının yaptıklarını yani en çok beğendiğim bir söz vardır:
“Benim hayatımı yargılamadan önce benim ayakkabılarımı giy ve benim geçtiğim yollardan, sokaklardan geç. Benim takıldığım taşlara takılıp, yeniden ayağa kalk ve aynı yolu tekrar git. Ancak o zaman beni yargılayabilirsin”
İkinci yılda dayanışma ve dönüşüm temasıyla düzenlenen “Biz, hala buradayız” sergisi, Hatay’dan sonra İstanbul’da, gençlerin yeniden umutla yeşerttikleri proje olarak karşımıza çıkıyor.
Umut Hikâyelerinin anlatıldığı bu sergi, 6 Şubat 2025 Perşembe günü DEPO İstanbul’da, açılış kokteyli ile başlıyor.
BİRLİKTE YENİ BİR GELECEK
Sanat Elçileri Projesi kapsamında, yaşanan bu hazin mağduriyet ve yoksunluğun aktarımı;20 gencin geçtiğimiz yaz boyunca, farklı sanatçı ve uzmanlarla bir araya gelerek oluşturdukları, 29 Tablo, 3 Video, 2 Heykel, 2 Yerleştirme, 5 Şiir, 2 Müzik yapıtları yer almakta.
Dayanışma ve yaratıcı direncin bir soluğu olarak gençler şöyle sesleniyor:
“VARLIĞINIZLA, DESTEĞİNİZLE NEŞELENSİN HAYATLARIMIZ; ÇÜNKÜ BİZ HALA BURADAYIZ VE İNANIYORUZ Kİ SİZ DE YANIMIZDASINIZ. DAYANIŞMANIN VE SANATIN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜYLE DAHA GÜZEL BİR DÜNYAYI BİRLİKTE KURALIM”
TALEBEYİZ BİZ DERNEĞİ HAKKINDA:
Gençlerin Kültür ve Sanata eşit erişimi kadar aktif katılımını artırarak gençlerin iyi olma haline katkıda bulunmak, bu yolla kapsayıcı ve katılımcı bir toplumun inşasına destek vermek amacıyla 2023 yılında, İstanbul’da kurulmuş bir Sivil Toplum Örgütüdür.
Gençlere Nefes Olun!
6 Şubat 2025, DEPO İSTANBUL (TOPHANE) SAAT: 19.00