İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara

Enflasyon

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Enflasyon

Mızrak çuvala sığmıyor. Enflasyon rekorlar kırıyor, mutfakta yangın büyüyor. İktidar “düşük enflasyon” müjdesi verirken, Ağustos ayında son 17 yılın en yüksek enflasyonu ile karşı karşıya kaldık. 2004 yılında %8,45 olan ağustos enflasyonu 17 yıl sonra resmi rakamlarla 19,25'e yükseldi. Ağustos enflasyonu 2008 krizinde bile 11,77'de kalmıştı

Ülkemiz maalesef enflasyon oranında Avrupa’da lider, G20 ülkelerinde Arjantin’in ardından ikinci, dünyada ise 12’nci sırada Zambiya ve Güney Sudan arasında yer alıyor.

TÜİK verilerinden çıkan bir başka gerçek de, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki fark 26,3 puan. TÜFE %19,25 iken ÜFE %45,52 olarak tespit edildi. Bu durum tüketici enflasyonunun daha da tırmanacağını gösteriyor. Çünkü üretici fiyatlarındaki bu artış illa ki tüketici fiyatlarına, yani çarşıdaki, pazardaki fiyatlara da yansıyacak.

Ücretlerin iktidar ve işverenler tarafından baskı altına alındığı ülkemizde yüksek enflasyon, emeğiyle geçinen milyonların, ülkenin en az dörtte üçünün ciddi biçimde reel gelir kaybına uğraması, milyonların yoksullaşması anlamına geliyor. Hele ki “yüksek büyüme” verilerinin açıklandığı bir dönemde, bu düzeyde bir enflasyon adaletsizliğin de büyüdüğünü gösteriyor.

Enflasyon rekor kırarken, özellikle gıda enflasyonundaki rakamlar, mutfaktaki yangına işaret ediyor. Gıda fiyatlarındaki %29.8 düzeyindeki artış ile tüm ücretlilerin ekmeği küçüldü. Asgari ücretliler geçtiğimiz yılın aynı ayına göre gıda karşısında alım gücünü reel olarak en az yüzde 6.2 oranında kaybetti. 

Tabii tüm bu resmi veriler, çarşıda pazarda faturalarda karşılaşılan gerçeğin yanında maalesef iyimser kalıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *